Tracker Module

Tracker Module

Napisane przez: Aneta Ja ()
Liczba odpowiedzi: 8

Witam, rozpoczynam swoją przygodę z Moodle. Pomału zaczynam zapoznawać się z możliwościami tej platformy.

Jedna z rzeczy, ktorą chciałabym zrobić na Moodlu jest wdrożenie systemu zbierania uwag. Czytałam trochę o dodatkowych modułach (chodź jeszcze nie wiem jak się ich szuka i wgrywa) i znalazłam watek o Tracker Module. W wątku tym jest do pobrania jakaś wersja beta, czy jest gdzieś jakaś nowsza wersja? Jeśli tak to gdzie się tego szuka?

Czy ktoś z Was używał już czegoś podobnego, tzn. jakiegoś modułu umożliwiającego zbieranie uwag od użytkowników platformy. Szukam czegoś co by mi szybko pozwoliło zrobić jakieś statystki, ze np. najwięcej uwag dotyczyło czegoś tam, najbardziej aktywni użytkownicy to ... z regionu jakiegoś tam, itp. (coś a’la FlySpray). Jeśli używaliście czegoś podobnego to do jakich zastosowań? Jakie są wasze opinie?

P.S. Czemu nie mogę używac wszystkich polskich czcionek w tym WYSYWIGU? Jak próbuję napisać 'c z kreska' to mi wyskakuje okienko Wybierz symbol?

W odpowiedzi na Aneta Ja

Re: Tracker Module

Napisane przez: Piotr Kawalec ()
Odnośnie polskich znaków może zmienić dla testów przeglądarkę

Jeśli chodzi o zbieranie uwag - to na można odpowiedzieć tak (jeśli dobrze rozumiem) do ich zbierania można użyć forum, czy głosowania lub zainstalować moduł questionare (chyba się tak pisze) i mamy ankiety nawet całkiem to wygląda. A jeśli chodzi o aktywności to są raporty które też mogą dać pewne informacje.
W odpowiedzi na Aneta Ja

Odp: Tracker Module

Napisane przez: Bartosz Cisek ()
Witam,

Część modułów nie jest dołączona standardowo do Moodle. Ich wyszukiwarka znajduje się na stronie głównej w menu "Downloads->Modules and Plugins". Wpisując nazwę "Tracker" znajdzie Pani stronę modułu trackera

Do FlySpray znacznie bliżej modułowi 'Tracker' niż 'questionaire' czy 'forum'.

Czy interesują Panią również zewnętrzne systemy obsługi zgłoszeń?
W odpowiedzi na Aneta Ja

Re: Tracker Module

Napisane przez: Robert Brenstein ()
Najbliższy jest faktycznie Tracker. Jako jedyny ma listę wszystkich pozycji i szukanie. Można dodawać też własne pozycje na formularzu. Niestety bieżąca wersja jest niezupełnie skończona i jest gdzieś pomiędzy opisem na http://moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=1124&filter=1 a originalnym bugtracker z którego się wywodzi. Jeden z nowszych wątków o tym module jest

http://moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=109287

Dobrą wiadomością może być, że moduł ten ma sponsora i będzie dalej rozwijany w 2009 roku (szczegóły i kierunek a także znane problemy są dyskutowane w tracker.moodle.org).

Do zbierania uwag nadaje się też moduł Dialog. Też nie standartowy. Innym rozwiązaniem może być Forum, ustawione jako otwarte forum do zbierania uwag i dyskusji, w połączeniu z Glossary, ustawionym jako FAQ, do prezentacji zamkniętych wątków. Nie oferują one jednak żadnych funkcji administracyjnych.
W odpowiedzi na Robert Brenstein

Odp: Re: Tracker Module

Napisane przez: Aneta Ja ()
A czy ktoś z Was próbował już spolszczyć ten moduł? Pytam, gdyż potrzebuje jakiegoś systemu zbierania uwag z polskim interfejsem. Jeśli nie, to interesowały by mnie również zewnętrzne systemy obsługi zgłoszeń. Dokładnie nie wiem czego szukam, ale może ktoś z Was używa czegoś podobnego co mógłby mi polecić. Szukam czegoś co by umożliwiło zebranie uwag na temat tworzonego modelu danych/systemu. Chciałabym, by osoby zainteresowane mogły się zalogować i wyrazić swoje opinie/uwagi. Szukam czegoś co by pozwoliło zrobić jakieś statystki, ze np. najwięcej uwag dotyczyło czegoś tam, najbardziej aktywni użytkownicy to ... z regionu jakiegoś tam.
W odpowiedzi na Aneta Ja

Re: Odp: Re: Tracker Module

Napisane przez: Robert Brenstein ()
Patrzylas na database modul? Jesli chcesz faktycznie tylko zbierac uwagi, to moze byc lepszym rozwiazaniem niz tracker czy inne. Database mozesz ustawic jako formularz z konkretnymi polami do wpisu i listami do wyboru. Nie ma wbudowanych statystyk ale mozna dane eksportowac do Excel lub tp i tam obrabiac.
W odpowiedzi na Robert Brenstein

Odp: Re: Odp: Re: Tracker Module

W przypadku modułu 'database' należy wziąć pod uwagę skalę przedsięwzięcia. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że przy 4000 rekordów i 3-4 kryteriach (kolumnach) wyszukiwania, czas wykonania zapytania liczy się w minutach.

Baza danych miała do dyspozycji 8CPU i 16GB RAMu i 4 dyski 10k w RAID 1+0 - wąskie gardło nie leżało zatem po stronie sprzętu.

Jeśli więc celem jest zebranie opinii od <1000 userów, moduł 'database' będzie dobrym rozwiązaniem. Większe wolumeny danych proponowałbym przetwarzać w inny sposób.

Bartosz Cisek
W odpowiedzi na Aneta Ja

Odp: Re: Tracker Module

Mogę polecić dwa zewnętrzne systemy ticketowe (Trouble Ticket System)

1. ORTS (http://otrs.org)
2. RequestTracker (http://bestpractical.com/rt/)

Oba darmowe. Komercyjnych rozwiązań jest dość sporo. Z pomocą google bez problemu je znajdziesz uśmiech

Bartosz Cisek