Moodle en servidor propi

Moodle en servidor propi

per Alexis Plana Miró -
Nombre de respostes: 11

Hola a tothom

Resulta que tenim instal·lat el Moodle al servidor Phobos, i per als cursos ens va de meravella, però a l’hora de posar-hi més informació (...del centre, arxius multimèdia...) a la pàgina, amb l’espai de memòria que tenim assignat se’ns queda curt.


Hi ha algú que ja s’hi hagi trobat?

Hem pensant de donar d’alta un servidor propi amb sortida a la xarxa, o resulta més a compte pagar un lloguer d’un servidor extern?

Gràcies

Alexis

En resposta a Alexis Plana Miró

Re: Moodle en servidor propi

per S Mauleon -
Hola,

Nosaltres vam posar Moodle al servidor de l'institut, amb un paquet que ja incloia el XAMPP. Vam tenir els inevitables problemes inicials, al principi només es veia al mateix servidor, després vam haver de fer un invent per a que s'hi accedís igual des de la LAN que des de fora de l'institut... Els fòrums ens van anar molt bé, però entre una cosa i altra van passar unes setmanetes.

Fa poc hem llogat un espai web a www.godaddy.com: 5 Gb i el nom de domini per 35 Euros l'any. Amb quatre clics vam engegar-hi el Joomla.

A nivell personal he llogat un espai a www.siteground.com, 55 euros però més fàcil d'usar. El mateix, uns clics i ja hi tinc un Moodle 1.7 funcionant. No et puc parlar de rendiment perquè la veritat és que no m'hi he posat encara.

El webhosting t'estalvia els problemes inicials: instal·lar i configurar. Si no ho tens molt per la mà ho trobo molt recomanable. Està tot en anglès, és clar, i costa una estoneta saber on estan les coses. El webhosting nacional és molt més car.

El problema del webhosting pot ser l'espai. 5 Gb (i 500 de tràfic mensual, em sembla) ara semblen molts, però si els nostres 400 alumnes hi enviéssin els treballs, no durarien gens. La solució, és clar, contractar més espai.

Un altre problema (menor) és col·locar fitxers grans. Si vols penjar coses grans a Moodle i el tens al servidor de l'institut, localitzes la carpeta del curs, hi vas amb el llapis USB i ja està. Alguna vegada m'ha tocat fer-ho. Amb el webhosting, has d'usar FTP.

Bona sort,

Santi Mauleon
IES Vil·la Romana (La Garriga)
En resposta a S Mauleon

Re: Moodle en servidor propi

per Alexis Plana Miró -
Gràcies Santi

Això del tràfic ho veig com una gran limitació.
Suposo que en tenir un servidor al centre, es a dir, obtenint un domini i donant-li sortida es resol aquest problema oi?.

D'altra banda en tenir el servidor a casa, deu donar més inconvenients a nivell tècnic...
En resposta a Alexis Plana Miró

Re: Moodle en servidor propi

per Lluís Riera Oliveras -
Bones;
Jo tinc el Moodle 1.7.1+ (i altres serveis : gallery, phpmyadmin, geogebra, etc) en una màquina local al IES i em va perfecte.
Els alumnes i profes hi poden accedir desde dintre (intranet) o desde fora (internet) però has de tenir un proxy configurat al mateix ordinador per poder accedir-hi desde adintre.
Fa poc vaig canviar el servidor per un altre de més potent i vaig tenir molta feina (còpia de cursos, restauració, actualització al Moodle 1.7) etc.
Cal tenir coneixements de Linux (httpd, mysql, ssh, squid) però hi ha tutorials en anglés i al Xtec molt bons.
Un avantatge molt gran és que amb ssh i sftp gràfic (últimes versions de Fedora Core) puc entrar al servidor de l'IES desde casa i treballar-hi tranquilament. Per exemple ahir vaig instal·lar-hi el mòdul JClic sense cap problema desde casa.

No tinc experiència amb servidors externs. A mi em va molt bé aixís.

Vinga

A10
En resposta a Lluís Riera Oliveras

Re: Moodle en servidor propi

per Josep M -
Una de les pegues que hi veig d'això de tenir un servidor al centre son els atacs externs i la seguretat, com ho tens solucionat?

Podries explicar les caracteriístiques dels servidors?

Jo per solventar el problema de l'espai, vam fer un parell de coses, per un costat demanar que ens ampliin l'espai i ara tenim uns 300 Mb, res de l'altra món, però laguna cosa es, per altra costat alguns fitxers grans o així desar-los en un altra servidor per exemple a la xtec, on tb teniem espai reservat, i des de moodle enllaçarlos a on es trobin.

Per videos i així la solució es desar-los al video Google o You tube i tb enllaçar-los, ...

molta sort!

Josep M

En resposta a Josep M

Re: Moodle en servidor propi

per Alexis Plana Miró -
Hola Josep

La veritat és que amb el tema de seguretat estem una mica peixos. La idea era utilitzar un aïlat de la intranet i excusiu per això amb un programa Firewall...

Veig que aprofiteu molt bé els recursos de que disposeu!!

Al centre, també vam demanar les 300Mb, però hi ha 100 profes i 1000alumnes aprox.
Això que m'expliques de fer servir servidors externs amb un enllaç és força interessant.
L'espai que has demanat la Xtec és per posar-hi l'antiga pàgina web (http://www.xtec.es/ies...) o es pot reservar espai sols per penjar-hi arxius?

Gràcies

Alexis


En resposta a Alexis Plana Miró

Re: Moodle en servidor propi

per Josep M -
En el nostre cas l'espai http://www.xtec.es/ies, ja el teniem disponible abans de començar amb el phobos, per tant aquest de moment el mantenen, així que l'aprofitem per aquetes coses. si no el tenieu abans igual el podeu demanar, no se exactament.

Be et comento el tema de seguretat, perquè sol passar que amb tanta gent com dius que hi circulen doncs sempre hi ha algu que la seva fita es trobar el forat per on colar-se, i segur que mes tard o mes aviat el troben.

De totes maneres si de moment no us heu trobat ningú us hagi sabotejat el servidor doncs millor continuar així, igual es que a vegades tendim a ser un pel obsessius.

Josep M

En resposta a Lluís Riera Oliveras

Re: Moodle en servidor propi

per Alexis Plana Miró -
Hola Luís

El nostre centre és bastant gran, hi ha diferents cicles formatius, eso i batxillerat.
Cadascú disposa del seu servidor, i tots élls pengen d'un servidor principal.
El Moodle l'he instal·lat en el servidor de la ESO, i s'hi pot accedir des de tota la xarxa indicant el domini.
La idea era posar un servidor exclusiu pel Moodle independent de la intranet, per això, com bé has comentat, cal demanar domini propi i connectar-lo a una línia ADSL nova.

S'haurien de fer moltes modificacions al servidor(configuracions per donar accés des de Internet?), hi ha algun tutorial?.

Gràcies

Alexis.
En resposta a Alexis Plana Miró

Re: Moodle en servidor propi

per Enric Buchaca Solé -
Si el teu centre pertany a la XTEC, puc dir-te que en la revista http://www.xtec.cat/semperse/rev0602/masterSPS03.odt s'explica en l'apartat "Obrim alguns ports als centres" que el Departament té previst obrir per l'ordinador d´IP 192.168.0.2 tota una sèrie de ports : 80, 21 etc ... Si no estan oberts cal demanar-ho explícitament a la XTEC (jo em vaig trobar que el 80 estava obert però no el 21 i no em permitia fer ftp). Llegeix les planes 7 i 8 on s'explica tot això i a més hi ha els tlfs per fer aquestes gestions.
També hi ha el document http://www.xtec.net/formaciotic/suport/htm/jornades/materials/secundaria/jtps04053sos.doc referent a "Explicació de com muntar un servidor propi web i FTP de manera local"
Jo també com en S.Mauleon, vaig instal.lar el paquet XAMPP (Apache, PHP, MySQL, FilezillaServer) sobre un Windows Server 2003 (comprat per a educació no va arribar a 150 €), i dins la carpeta htdocs, la intranet del centre i el moodle.
Vaig tenir problemes amb el Moodle perquè no es comportava igualment bé segons accedis des de dins de la xarxa del centre (que contenia el servidor de l'IP 192.168.0.2 amb el moodle) o des d'internet tal com explico en http://moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=76645#p341240
La solució ha estat en substituir la línia del config.php del Moodle que assigna un valor a wwwroot ($CFG->wwwroot =...), un valor diferent segons des d'on s'entri al Moodle
a)des d'internet (la variable ha de valer ies-salvat-barceloneta.xtec.cat)
b)des de la xarxa a la qual pertany l'ordinador servidor del Moodle (la variable ha de valer 192.168.0.2, que és la IP d'aquest servidor)
c)des del propi ordinador servidor del Moodle (localhost) (la variable ha de valer localhost)
la qual cosa s'aconsegueix posant en el config.php del Moodle els tres
if següents:
if ($_SERVER['SERVER_NAME'] == 'ies-salvat-barceloneta.xtec.cat') {
$CFG->wwwroot = 'http://ies-salvat-barceloneta.xtec.cat/moodle';
}
if ($_SERVER['SERVER_NAME'] == '192.168.0.2') {
$CFG->wwwroot = 'http://192.168.0.2/moodle';
}
if ($_SERVER['SERVER_NAME'] == 'localhost') {
$CFG->wwwroot = 'http://localhost/moodle';
}
D'aquesta manera el Moodle funciona bé -validant-se també bé els usuaris-
- entrant des d'internet, des de fora del centre, amb http://ies-salvat-barceloneta.xtec.cat/moodle
- entrant des d'un ordenador de la xarxa del centre amb http://192.168.0.2/moodle
- entrant des del propi ordinador servidor del Moodle amb http://localhost/moodle

En resposta a Enric Buchaca Solé

Re: Moodle en servidor propi

per Miquel Escarrà -
Des de fa prop de 2 cursos, instal·lat sobre una Debian (0€) funciona molt bé i si no hagués estat pels llamps i les tempestes, no s'hauria aturat mai.

Només un problema tècnic en fer una actualització del sistema el desembre passat. Tampoc és tan complexa la instal·lació separada de l'Apache, el PHP i la base de dades --de moment MySQL, també podria ser PostgreSQL.

A Debian el Moode es pot instal·lar com a paquet normal des dels repositoris --la configuració de directoris de la documentació moodle està una mica canviada--, però una instal·lació a mà obliga només a copiar al directori web i establir els permisos adequats.

A més podem tenir-hi un Gallery2 amb els treballs dels grups d'imatge digital: això al phobos seria poc àgil de mantenir.

L'ordinador: vam començar amb un servidor petit, convé que tingui una bona provisió de memòria ram per poder deixar treballar les consultes php i de base de dades. Aquest estiu he millorat el dipòsit de disc dur i ara procuraré que hi hagi un sistema de còpies de seguretat en ordinadors externs.

Com que sobre un servidor propi segurament que podreu fer transferència de comprimits i descomprimir al servidor, això significarà un guany de temps. Si teniu un sistema estable i de bona difusió entre el professorat, també podreu relacionar tots dos caminis: moodle per a la creació dels cursos, ftp per a la càrrega de materials multicurs.

Miquel
En resposta a Alexis Plana Miró

Re: Moodle en servidor propi

per pere lloret -

Hola a tothom, fa mig any que tenim al nostre IES un servidor local, amb windows, el servidor és el WOS, des de dins del centre s'hi accedeix en local, i com diu el company, si no hagués estat pels llamps no s'hagués aturat mai. Les connexions són ràpides i funciona molt bé. Tenir un disc de 300 GB no és comparable a l'espai de phobos, pensa que tenim cursos que ells sols ocupen més de 300 MB (cançons, etc.). Això del WOS és realment fàcil i va bé.

Fins aviat.

Pere