Ανοιχτή συζήτηση

Ανοιχτή συζήτηση

by Grigoris Bisbinikakis -
Number of replies: 5

Αντιδρώντας στο κάλεσμα για ανοιχτή συζήτηση παίρνω το θάρρος πρώτος και γράφω δυο λόγια για εμένα και το moodle.

Είμαι μόνιμος καθηγητής ΠΕ19, Διπλωματούχος Πληροφορικής Παν/μίου Erlangen Βαυαρίας  με μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικό Λογισμικό από το Παν/μιο της Πάτρας. Επίσης έχω και Πτυχίο Μαθηματικών από το Παν/μιο της Πάτρας. Εργάστηκα 6 χρόνια στην Γερμανία στις Εταιρείες SIEMENS Και DaimlerChrysler Aerospace καθώς και σε άλλες μικρότερες στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού. Επίσης γύρω στους 8 μήνες εργάστηκα στο EAITY στην Πάτρα.

Εδώ και 3 χρόνια (πάω στον τέταρτο) είμαι μόνιμος καθηγητής Πληροφορικής στην δευτεροβάθμια εκπ. και τα τελευταία 2 χρόνια είμαι αποσπασμένος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρείας της Πάτρας. Επίσης απασχολούμαι σαν ωρομίσθιος σε ΙΕΚ και ΤΕΙ.

 Βέβαια με CMS έχω εμπειρία από το 1996 αφότου εργαζόμουν στην SIEMENS στο Μόναχο. Τότε αναπτύσσαμε εκπαιδευτικό λογισμικό με το ToolBook και το τοποθετούσαμε σαν Content σε ένα ιδιόκτητο - εμπορικό CMS της εταιρείας.

Το moodle το γνωρίζω εδώ και κάτι μήνες αφότου είχα μια συνεργασία με το ΕΑΠ στην Πάτρα. Ασχολούμουν βέβαια από παλιά με OpenSource (η MasterThesis του Μεταπτυχιακού μου διαπραγματευόταν επίσης αυτό το θέμα) και αφότου το είδα αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον μου για τα CMS.

Επίσης κατάφερα μετά από αρκετό ψάξιμο να εγκαταστήσω το moodle σε ένα USB-Stick μαζί με Apache/MySQL/PHP και έτσι να έχω στα χέρια μου ένα φοβερό εργαλείο το οποίο επιτυγχάνει το μέχρι τώρα ακατόρθωτο. Σχεδόν απεριόριστη Φορητότητα, Ευκολία στην εγκατάσταση και διαχείριση, Επαναχρησιμοποίηση του Content και σε άλλα CMS μέσω SCORM, και πολλά άλλα πλεονεκτήματα.

Επιθυμώ και εγώ να προωθηθεί moodle. Όμως δεν αποκλείω μελλοντικά να χρησιμοποιήσω και κάποιο άλλο CMS. Ηδη σε τελευταία επιμορφωτική συνάντηση που είχαμε (του ΙΔΕΚΕ) μίλησα στους συναδέλφους για όλα τα παραπάνω. Φαίνεται όμως να υπάρχει σχετική άγνοια αλλά και δισταγμός όσο αφορά την χρήση ανοιχτού λογισμικού. Εγώ εδώ και κάπποιες εβδομάδες χρησιμοποιώ το moodle (on a stick) στα μαθήματα μου στα ΙΕΚ και θα το χρηιμοποιήσω και στο ΣΔΕ. To κυριότερο πρόβλημα φαίνεται να είναι η ανάπτυξη του content αφού προς στιγμήν αυτό δεν υπάρχει.

Λοιπόν ελπίζω να μην σας κούρασα. Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε μια εποικοδομητική συζήτηση μέσα σε αυτό το forum. θα ήταν πολύ χρήσιμο να ανταλλάσαμε απόψεις.

Χαιρετίσματα από την Πάτρα

Γρηγόρης  

Average of ratings: -
In reply to Grigoris Bisbinikakis

Απάντηση: Ανοιχτή συζήτηση

by George Topaloglou -

Αγαπητέ Κε Μπισμπινικάκη,

Η πρότασή σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και φυσικά την επικροτώ. Παράλληλα θα συμφωνήσω στο ότι υπάρχει άγνοια όχι μόνο στο ελεύθερο λογισμικό αλλά γενικότερα σε κάθε ειδικό λογισμικό και πιό συγκεκριμένα στους εκπαιδευτικούς...

Αναφορικά τώρα με τα CMS θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι προσωπικά χρησιμοποιώ το XOOPS και ταυτόχρονα τυγχάνω και μέλος της επίσημης κοινότητας υποστήριξης στην Ελλάδα.

Σχετικά τώρα με το MOODLE, θέλω να πιστεύω ότι είναι περισσότερο ένα LMS παρά CMS και με αυτή τη προοπτική το έχω πλησιάσει. Δεδομένου ότι ασχολούμαι με την εκπαίδευση (συγγραφή κλπ) άν και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα με άλλο αντικείμενο, θα ήθελα πολύ να δω μιά καθαρά εκπαιδευτική εφαρμογή με το moodle και ειδικότερα στην Τεχνική Εκπαίδευση.

Εάν έχετε κάνει κάτι σχετικό εσείς ή αλλος συνάδελφος θα ήθελα πολύ να το δω.

In reply to George Topaloglou

Απάντηση: Ανοιχτή συζήτηση

by Anna Krassa -
Καλημέρα κι από μένα,
πραγματικά ενδιαφέρουσες και οι εμπειρίες και οι απόψεις σας.

Πράγματι το Moodle δεν είναι cms (αν και μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο), αλλά lms - learning management system. Για όσους έχουν ασχοληθεί με παιδαγωγικές θεωρίες, το γεγονός ότι το moodle έχει παιδαγωγικό υπόβαθρο κονστρουκτιβιστικές θεωρίες, δεν είναι ούτε αμελητέο, ούτε δευτερεύον. Ίσα ίσα που νομίζω ότι αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά του από άλλα lms.

Το θέμα είναι ποιος θα μπορεί να υλοποιήσει τις παιδαγωγικές θεωρίες μέσα από το moodle. Όχι ότι είναι κάτι εξωφρενικό, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες του moodle μέχρι ένα βαθμό σε οδηγούν σε μία τέτοια προσέγγιση, αλλά απαιτεί καλή γνώση τόσο των παιδαγωγικών θεωριών, όσο και του moodle (σε επίπεδο εκπαιδευτή).

Όσο για την καθαρά εκπαιδευτική μορφή του moodle, αυτήν μπορείτε να τη συναντήσετε (μόνο ως guests αν δεν είστε έλληνας εκπαιδευτικός εγγεγραμμένος στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) μέσα από τις Υπηρεσίες Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του ΠΣΔ (e-learning.shc.gr) και μέσα από πολύ συγκεκριμένα μαθήματα. Συγκεκριμένα θα σας πρότεινα τη Γενιά του '30, που είναι ένα μάθημα που δημιουργήσαμε μαζί με τη Βίκη, βασιζόμενες στις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές συμβουλές διδάκτορος εκπαιδευτικού.

Άννα
In reply to Anna Krassa

Απάντηση: Ανοιχτή συζήτηση

by Grigoris Bisbinikakis -
Το moodle είναι ένα LCMS (Learning Content Management System) και ώς εκ τούτου είναι και ένα CMS με την γενικότερη έννοια. Όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλάμε τώρα εκεί.

Γρηγόρης


In reply to Grigoris Bisbinikakis

Απάντηση: Ανοιχτή συζήτηση

by Grigoris Bisbinikakis -
Τελικά ...ίσως όλοι να έχουμε και δίκιο αλλά και άδικο.
CMS μπορεί να σημαίνει Course Management System οπως εδώ για το moodle αλλά μπορεί να σημαίνει και Content Management System.

Γρηγόρης
In reply to Grigoris Bisbinikakis

Απάντηση: Ανοιχτή συζήτηση

by Xenofone Apakis -

Μήπως είναι κάπως χαοτικό ; Δεν θα χρειαζότανε κάτι ποιο φιλικό και ίσως ποιο ελκυστικό ;

Cms ή Lcms γιατί να καθίσει κάποιος να μπει στην φιλοσοφία του, όταν μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σχεδόν οτιδήποτε, σήμερα, εκπαιδευτικό υλικό διαχρονικής αξίας ποιος παράγει ; Υπάρχει στο δίκτυο ;