Wykorzystanie Moodle w szkole

Wykorzystanie Moodle w szkole

Napisane przez: Tomasz Kaleta ()
Liczba odpowiedzi: 25

Witam serdecznie!

Mam propozycję dla wszystkich korzystających z Moodle. Napiszcie na jakich przedmiotach, do jakich celów, może też na jakich platformach systemowych, lub ogólnie w jaki sposób wykorzystujecie platformę. Może to pomoże innym nauczycielom przekonać się do rozpoczęcia przygody z Moodle uśmiech

Pozdrawiam serdecznie.

Tomek

W odpowiedzi na Tomasz Kaleta

Odp: Wykorzystanie Moodle w szkole

Napisane przez: Grzegorz Nowosielski ()
A po co przekonywać? uśmiech

Ci co są w Moodle powinni w tym co robią doskonalić się i tyle. Potem opinia o jakości kształcenia z użyciem platoformy sama zachęci innych do spróbowania. Jeśli będziemy na siłę przekonywać i wciskać ich w Moodle to nic dobrego z tego nie wyniknie.
W odpowiedzi na Grzegorz Nowosielski

Napisane przez: Tomasz Kaleta ()

Miałem na myśli tych którzy słyszeli o Moodle, wchodzą, patrzą ale dopiero zastanawiają się nad tym czy to im może się przydać czy nie, lub jak to wykorzystać np na języku polskim, historii, j. angielskim czy np chemii.

Czy nie wydaje się obecnie, że Moodle jest wykorzystywane w większości przez nauczycieli przedmiotów informatycznych? A może by tak właśnie przez pokazanie, że nauczyciele innych przedmiotów też mogą z tego korzystać i korzystają, zachęciło "niedowiarków" do wykorzystania uśmiech ?

Napisane przez: Zbigniew Jarosik ()
Ja wykorzystuję moodle do zarządzania projektami. Z grupą znajomych wykorzystujemy moodle jako system pracy grupowej, przechowujemy w nim notatki, projekty graficzne, dokumenty, w nim przeprowadzamy dyskusje nowych pomysłów.
Moodle sprawdził się również jako środowisko do prowadzenia prac nad projektami unijnymi. Swobodnie pozwala na pracę kilkunastu osób, kontrolę terminów i jakości wykonania produktów.
U mnie moodle pracuje głównie na linuxe (Debian i Gentoo), ale instalowałem to już na solarisie i na laptopie z Windows XP (raport z instalacji opracowałem jako krótki tutorial dostępny na moodle.pl).
Znajomi wykorzystują moodle do prowadzenia zajęć z AutoCAD-a, algebry liniowej, informatyki, TeX-a oraz - co chyba najciekawsze - podyplomowego studium z architektury.

Napisane przez: Ania Łuczak ()
Witam!

Ja mam wlasnie taki projekt i planuje moodl'em wspomagac nauke chemii. Juz sa zaczatki, ale to moze potrwac, bo niestety tworzenie lekcji jest dosc czasochlonne (albo jeszcze malo wprawy), a doba ma tylko 24h Mieszane uczucia.
Tymczasem mozna zajrzec na www.chemik.edu.pl/moodle. Wszytko jest jak na razie w fazie poczatkowej, wiec wybaczcie...

Ania.

Napisane przez: Waldemar Krawiec ()

Witam!
Jestem polonistą i z wykształcenia i z racji wykonywania zawodu, a jak napisałem w profilu, moim hobby jest informatyka no i moodle uśmiech
Od roku zajmuję się przygotowaniem różnego typu zadań dla nauczycieli, którzy są szkoleni tą drogą przez OKE w Krakowie - to są moje początki zainteresowania tą platformą! Nie jest łatwo przełożyć język polski na quizy smutny, ale robię to, chyba z powodzeniem...
Postanowiem równiez otworzyć taką platformę w mojej szokole.  Już jest! Niestety, nie jestem informatykiem, ale mam kolegów, których już zaraziłem!! (wirus moodla) - może będzie coś ciekawego. Szukam ludzi, którzy wykorzystują moodle, np. do komunikowania się z rodzicami (rodzaj dziennika) - czy coś takiego, taki modul już istnieje?
Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc i o KONTAK uśmiech

W odpowiedzi na Waldemar Krawiec

Napisane przez: Zbigniew Jarosik ()
W moodle jest system wiadomości. Może się zupełnie nieźle sprawdzić w przypadku komunikacji z rodzicami. Tym bardziej, że jest w nim pełne archiwum ;D Do komunikacji z większą grupą naraz idealnie nadaje się forum. Jeśli tylko trochę się zadba o porządek dyskusji to nawet przy 30-40 osobach aktywnie się udzielających sprawdza się "w praniu".

W odpowiedzi na Zbigniew Jarosik

Witam uśmiech
Jestem bardzo zainteresowany tym, w jaki sposob rozwiazac w moodle problem, np. komunikacji z rodzicami. Wydaje mi sie, ze Pana propozycja jest dobra, mozna przeciez stworzyc kurs TYLKO dla rodzicow, podac im haslo, a logowac tylko zainteresowanych! Jednak!! i tu mam watpliwosci, nie mozna na publicznym forum informowac rodzicow i podawac im rzeczy, ktore dotycza ICH dziecka, a czytac o tym moga wszyscy rodzice. Ochrona danych osobowych!! Jak wiec to pogodzic ze soba? Wiem, ze Liceum w Toruniu maja to jakos (chyba??) rozwiazane. Jednak proba skomunikowania sie z Liceum spelzla na niczym (przynajmniej na razie)...
Pozdrawiam uśmiech - co Pan na to? uśmiech

W Moodle można wysyłać indywidualne wiadomości do każdego użytkownika i widoczne są one tylko między dwiema osobami. Raczej niewygodne bo dla każdego użytkownika byłoby trochę klikania z tym..

Można wykorzystać zadanie offline do przekazania informacji zwrotnych w których będą pokazywane dane o dziecku. Podejrzewam że byłoby też mało przydatne bo do informacji zwrotnych nie da się wpisywać komentarzy...

Komentarze natomiast można wpisywać na forum.

A gdyby tak zrobić forum z grupami wzajemnie się nie widzącymi? - Każdą osobę zapisaną na kurs wystarczy przydzielić do oddzielnej grupy. Możnaby wtedy na forum normalnie z każdym rozmawiać a nikt między sobą by się nie widział. I to byłoby dobre! szeroki uśmiech

Kurs
Forum ogólne dla wszystkich
Forum z podziałem na grupy a grup tyle ilu użytkowników.

AD. 1, 2, 3 - malo przydatne

Ad. 4 - podzial na grupy - pomysl b. dobry - tylko jak sobie wyobrazic i panowac nad np. 150 grupami (5 klas x 30 osob) - czy ktos chce sie bawic w "cos" takiego? uśmiech

Napisane przez: Czeslaw Oleszczyszyn ()
Rodzic interesuje się bardziej ocenami dziecka, dlatego
mówię rodzicom, żeby polecili zalogować się
dziecku  i poprosili o pokazanie ocen. Reguły oceniania są
dostępne na stronie pracowni www.gimnazjum.gryfino.pl:1040/moodle/
i dość łatwo można określić jak pociecha się sprawuje. Dodam, że wszystkie oceny z
przedmiotu są "wpisane" w Moodla.
W odpowiedzi na Czeslaw Oleszczyszyn

A dokad Pan wpisuje te oceny? przeciez inni nie moga ich widziec?

No oczywiście, dlatego każdy uczeń pokazuje je rodzicowi. Uczeń widzi tylko swoje oceny.

Hm... ale ja wlasnie nie rozumiem, gdzie Pan umieszcza informacje o uczniu, jego oceny? w jego profilu?, w ktorym miejscu? uśmiech

Pewnie dla każdej klasóweczki:

Dodaj składową - Zadanie - Rodzaj zadanie: Działania wykonywane w trybie offline

i wtedy można ocenki każdemu wpisywać uśmiech

Tak, to jest mozliwe, ale tylko w przypadku zadan wykonywanych w moodle. Nie ma mozliwosci wpisywania dowolnych ocen, czy jakichkolwiek uwag? (to znaczy mozna, ale dla kazdego tematu TYLKO jedna ocene i 1 komentarz, dla kazdego wiec zadania szkolnego, dla kazdej klasy trzeba miec po kilka tematow... Nie jest to chyba najszczesliwsze rozwiazanie. Czy dobrze widze to, co widze u siebie? Czy cos pomylilem, albo wynika z malej jeszcze znajomosci moodla? uśmiech Ale cos jest... uśmiech Dzieki uśmiech

AAA!! Wyprobowalem! Moze dzialac!! Trzeba sobie zrobic tabelke z poszczegolnymi przedmiotami i ja wklejac i wtedy wstawiac te oceny! To jest bardzo dobre rozwiazanie nie tylko dla nauczyciela, ale i dla WYCHOWAWCY! Przetestuje i napisze, jak to sie sprawdza uśmiech

Moodle nadaje się do prowadzenia lekcji dowolnego niemalże przedmiotu (pod warunkiem: 1 komp. - 1 uczeń). Zawiera wiele składników za pomocą których możemy oceniać wiedzę i umiejętności (quiz, zadanie warsztaty itp - nie używam jeszcze wszystkiego). Zawiera także składniki przydatne w nauczaniu jak np lekcje, strony www, strony tekstowe. Składniki te stosuje się w tzw Tygodniach/tematach. Można je pokazywać albo ukrywać kiedy jeszcze nie są potrzebne.

Moodle pokazuje wszystkie oceny zawarte w jednym kursie i dlatego warto na jeden przedmiot robić jeden kurs. Te właśnie oceny można pokazywać rodzicom, bez dodatkowego wkładu pracy i na bieżąco, bo każde dziecko je uzyskuje na kolejnych lekcjach.
Wpisywanie ocen nie uzyskanych w moodlu jest pracochłonne, ale możliwe właśnie w zadaniach.
Jednakże moodle oferuje narzędzia analizy, podgląd wykonanego quizu, wyznaczenie przedzialu czasowego na wykonanie zadania a nawet ograniczenie dostepu do zaufanych adresów IP (dzięki czemu wiemy, że uczeń wykonuje zadanie samodzielnie). Te to możliwości powalają na kolana inne formy prowadzenia lekcji, które dotychczas stosowałem w pracy.
Możliwości moodla dopiero poznaję, ale już dzisiaj mogę powiedzieć: Moodle to jest TO!

Dziekuje Panu Grzegorzowi N. - jego podpowiedz o zadaniach, ktore mozna wstawic jest DOSKONALA! wlasnie testuje sobie rozne jej mozliwosci. Mysle, ze dla wychowawcy, jest to swietna rzecz. Mozna nawet stworzyc sobie raz na 3 lata (w LO) grupe, np. RODZICE - wpisac ich tam i potem kazdemu przyporzadkowac raz tabele z przedmiotami  i tylko raz w tygodniu uzupelnic o nowe dane. Powinno dobrze funkcjonowac. Sprobuje to zrealizowac u siebie... zobaczymy, czy sie uda.
Do mojego przedmowcy. Na pewno da sie na wielu przedmiotach, jednak chcialbym podystkutowac z polonistami (sam nim jestem). Akurat ten przedmiot jest, moim zdaniem, bardzo trudno zapisac w quizy i inne zadania (nie znam jeszcze wszystkich mozliwosci). Testy, zadania krotkiej odpowiedzi, czy prawda falsz sa dobre, ale nie moga zastapic innych form sprawdzania umiejetnosci! Dlatego ocenianie TYLKO za pomoca mechanizmow moodla w mojej pracy nie jest wystarczajace. Pozdrawiam i ciesze sie, ze tak wiele mozna tu sie nauczyc uśmiech
A co to jest owo ograniczenie dostepu do zaufanych adresów IP???

Chodzi o to, że zadanie możliwe jest do zrobienia tylko na wyznaczonych komputerach (w moim przypadku na pracowni) natomiast przeglądanie wyników nie ma ograniczeń co do miejsca (choć może).
Tak mam pewność, że starszy brat nie wykonał zadania uczniowi albo student z gadu-gadu. A dzieci potrafią!

Tak to prawda, sprawdzilem, ze mozna wpisac poszczegolne nr IP, a nawet cale grupy i mozna to zrobic dla uczniow w pracowni... ja jednak takiej wygody, jako polonista, nie mam smutny Musze wierzyc, ze jak zrobi tylko pare osob, to tez warto w to wlozyc swoj wysilek! uśmiech

Napisane przez: Janusz Przybył ()
Interesujący temat.Uśmiech
Ja prowadzę zajęcia praktyczne. Planuje wykorzystać szeroko moodla w tym roku szkolnym. Przygotowuję osobne kursy dla każdej klasy (elektryk, elektromechanik pojazdów samochodowych, elektronik) z podziałem na grupy. Na platformie umieszczam materiały dla uczniów oraz przygotowuje zestawy pytań kontrolnych. Wśród materiałów znalazły się i podstawy programowe kształcenia w zawodzie, fragmenty podręczników, linki do interesujących stron www, inne.
Ponieważ nie wiadomości ale umiejętności są dla mnie najważniejsze, to nie przejmuję się tym czy zadania zrobią samodzielnie czy nie ponieważ w "realu" muszą pochwalić się tym czego się nauczyli. Podobnie oceny, będą mieli tylko po jednej ocenie za każde zadanie ale ocena ta będzie podsumowaniem pewnej partii materiału a najważniejszy będzie komunikat towarzyszący ocenie. Ma to być "konstruktywna ocena zwrotna" - mam nadzieję, że to mi wyjdzie. Uczę w zasadniczej szkole zawodowej i technikum więc to już prawie dorosłe osoby ale myślę, że rodzice mogą "poprosić" swe pociechy o dostęp do ocen. Szeroki uśmiech
Jeżeli tylko będzie zainteresowanie to nie widzę problemu w tym aby założyć osobny "kurs" dla rodziców, na którym można by w formie indywidualnych wiadomości przekazywać im uwagi o postępach w nauce, frekwencji czy inne (w miarę potrzeby). Może nawet jakaś wywiadówka online by wyszła.
Dodatkowo przygotowuję kurs "wprowadzenie do moodla" na który od września zaproszę nauczycieli różnych specjalności (głownie myślę o przedmiotach zawodowych).
Wydaje mi się, że moodle bardzo dobrze będzie się sprawował w szkole zawodowej. Jedyne czego się obawiam to opór ze strony samych nauczycieli, płynący z nieznajomości narzędzia i obawą przed nowym ale mam nadzieję, że z czasem będzie coraz lepiej. Oczywiście będzie potrzebna pewna strategia marketingowa - dlatego nie zgadzam się z tym co wcześniej zostało powiedziane, że wystarczy robić swoje. Owszem musimy dobrze przygotowywać swoje szkolenia ale i pewna, rozsądna doza zabiegów marketingowych tez jest nieodzowna.

W odpowiedzi na Janusz Przybył

Re: Odp: Wykorzystanie Moodle w szkole

Napisane przez: Zbychu K ()
W moodle pojawił się blok mentees. Mentor - to jest rozwiązanie Państwa problemu.

Każdemu uczniowi przypisujemy mentora, którym jest zarejestrowany rodzic. Wcześniej dodajemy nową grupę użytkowników np. rodzice i ustalamy im odpowiedni dostęp.

Kiedy rodzic zaloguje się - w bloku Mentees znajdzie się jego dziecko.

W odpowiedzi na Zbychu K

Odp: Re: Odp: Wykorzystanie Moodle w szkole

Napisane przez: Andrzej Wojnowski ()
Chciałem coś takiego przetestować, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Możesz jakoś wyjaśnić jak przypisać rodzica dla ucznia. Blok mi się pokazuje ale jest pusty. Co trzeba włączyć?
W odpowiedzi na Andrzej Wojnowski

Napisane przez: Jarosław Majski ()
Ja wykorzystuje Moodle na wszystkich moich przedmiotach. Uczę głównie przedmiotów informatycznych - Multimedia i grafika, oprogramowanie biurowe, kompozycja i estetyka w grafice, grafika komputerowa, systemy operacyjne itp. Mam tez Moodle towarzyskie. Używam taż Moodle jako kanału informacyjnego. Bez Moodle po prostu nie pracuję. Słuchacze sa zadowoleni, ja mam dużo mniej pracy, wszystkie elementy sa powtarzalne. Moodle można zastosować na każdym przedmiocie - trzeba tylko chcieć.
W odpowiedzi na Jarosław Majski

Napisane przez: Jacek Antkowiak ()

Ja w minionym roku szkolnym razem z koleżanką wykorzystaliśmy w nauce informatyki. Każdy miał swoje konto (login, hasło) szeroki uśmiech. Do każdej lekcji przygotowywaliśmy kurs związany tematycznie z lekcją, następnie na zakończenie lekcji wysyłali na swoje konto zrobione podczas lekcji zadania. Dodatkowo otrzymywali zadania do wykonania z dłuższym czasem na wykonanie. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z takiego sposobu prowadzenia lekcji. Również w tym roku zajęcia będą realizowane w ten sposób.