Interesujący temat.

Ja prowadzę zajęcia praktyczne. Planuje wykorzystać szeroko moodla w tym roku szkolnym. Przygotowuję osobne kursy dla każdej klasy (elektryk, elektromechanik pojazdów samochodowych, elektronik) z podziałem na grupy. Na platformie umieszczam materiały dla uczniów oraz przygotowuje zestawy pytań kontrolnych. Wśród materiałów znalazły się i podstawy programowe kształcenia w zawodzie, fragmenty podręczników, linki do interesujących stron www, inne.
Ponieważ nie wiadomości ale umiejętności są dla mnie najważniejsze, to nie przejmuję się tym czy zadania zrobią samodzielnie czy nie ponieważ w "realu" muszą pochwalić się tym czego się nauczyli. Podobnie oceny, będą mieli tylko po jednej ocenie za każde zadanie ale ocena ta będzie podsumowaniem pewnej partii materiału a najważniejszy będzie komunikat towarzyszący ocenie. Ma to być "konstruktywna ocena zwrotna" - mam nadzieję, że to mi wyjdzie. Uczę w zasadniczej szkole zawodowej i technikum więc to już prawie dorosłe osoby ale myślę, że rodzice mogą "poprosić" swe pociechy o dostęp do ocen.

Jeżeli tylko będzie zainteresowanie to nie widzę problemu w tym aby założyć osobny "kurs" dla rodziców, na którym można by w formie indywidualnych wiadomości przekazywać im uwagi o postępach w nauce, frekwencji czy inne (w miarę potrzeby). Może nawet jakaś wywiadówka online by wyszła.
Dodatkowo przygotowuję kurs "wprowadzenie do moodla" na który od września zaproszę nauczycieli różnych specjalności (głownie myślę o przedmiotach zawodowych).
Wydaje mi się, że moodle bardzo dobrze będzie się sprawował w szkole zawodowej. Jedyne czego się obawiam to opór ze strony samych nauczycieli, płynący z nieznajomości narzędzia i obawą przed nowym ale mam nadzieję, że z czasem będzie coraz lepiej. Oczywiście będzie potrzebna pewna strategia marketingowa - dlatego nie zgadzam się z tym co wcześniej zostało powiedziane, że wystarczy robić swoje. Owszem musimy dobrze przygotowywać swoje szkolenia ale i pewna, rozsądna doza zabiegów marketingowych tez jest nieodzowna.