Εμφάνιση Resources, upload και διαχείριση χρηστών

Εμφάνιση Resources, upload και διαχείριση χρηστών

by Io Papadimitriou -
Number of replies: 2

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να σας ζητήσω αν μπορείτε να με βοηθήσετε με δύο ζητήματα που έχουν προκύψει στην προσπάθεια μας να στήσουμε ένα μάθημα στο moodle στο Τμήμα ΕΕΑΠΗ του Παν. Πατρών.

Καταρχάς θα θέλαμε να παρουσιάζουμε το περιεχόμενο των εργαστηρίων του μαθήματος ως θεματικές ενότητες. Θέλουμε να έχουμε ένα κείμενο το οποίο θα περιέχει links για διάφορα resources. Το πρόβλημα μας είναι ότι θέλουμε όταν οι φοιτητές πατούν σε ένα link να ανοίγει η resource σε ένα pop-up παράθυρο αλλά να παραμένει το κείμενο ως έχει (η αρχική σελίδα του μαθήματος) και να μην μεταβαίνει ο browser στη σελίδα της resource. Προσπάθησα να βρω μια λύση μέσω των settings αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμα.

Ελπίζω να είναι κατανοητό το πρόβλημα και να υπάρξει κάποια πρόταση για λύση.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι θέλουμε να εισάγουμε 170 περίπου χρήστες. Για διάφορους λόγους δεν θέλουμε να κάνουν εγγραφή μόνοι τους αλλά να δημιουργήσουμε ένα αρχείο χρηστών το οποίο θα κάνουμε upload. Διάβασα τη βοήθεια του moodle σχετικά με το upload χρηστών αλλά «χάθηκα» λίγο όσον αφορά τα πεδία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο αρχείο.

Κατάλαβα σωστά ότι θα πρέπει στη πρώτη σειρά του αρχείου να ορίσω ποια είναι τα πεδία που περιλαμβάνονται στο αρχείο και μετά από τη δεύτερη σειρά να βάλω τους χρήστες;

Δηλαδή θα πρέπει να είναι κάπως έτσι;

username, password, firstname, lastname, email, course1, type1, role1

pn3624, pn3624, Μαρία, Παπαδάκη, pn3624@upnet.gr, ΤΠΕΕ, 1, 1

Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα αν χρησιμοποιήσουμε ελληνικούς χαρακτήρες στο αρχείο; Μήπως να χρησιμοποιήσουμε μόνο λατινικούς χαρακτήρες;

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο type και στο role;

Το 1 είναι default για τους μαθητές; Ή θα πρέπει να κοιτάξω κάπου για να βεβαιωθώ ότι το 1 αντιστοιχεί στους μαθητές;

Η φράση «Commas within the data should be encoded as &#44 - the script will automatically decode these back to commas» σημαίνει ότι αντί για κόμμα θα πρέπει να γράφουμε ,

Υπάρχει κάποιο setting που θα πρέπει να ελέγξω έτσι ώστε να είμαι σίγουρη ότι οι φοιτητές θα μπορούν να αλλάξουν το password τους μετά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Ιώ Παπαδημητρίου

Average of ratings: -
In reply to Io Papadimitriou

Re: Εμφάνιση Resources, upload και διαχείριση χρηστών

by Christos Karakirios -

Καλησπέρα από Θεσσαλονίκη,

για το πρώτο θέμα που αναφέρεσαι, δηλαδή άνοιγμα των resources σε νέο παράθυρο, όταν εισάγεις ένα link στον επεξεργαστή με το εικονίδιο "Insert Web link" έχεις να συμπληρώσεις τέσσερα πεδία: το URL - που είναι η διεύθυνση στην οποία υπάρχει η ιστοσελίδα που θέλεις να ανοίγει όταν πατάς σε αυτό το link, το title - ο τίτλος που θα εμφανίζεται όταν μετακινείς το ποντίκι πάνω σε αυτό το link, το Target - που δηλώνει αν η ιστοσελίδα θα ανοίξει στο ίδιο παράθυρο, στο ίδιο τμήμα του παραθύρου (frame) ή αν θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο του φυλλομετρητή (browser) σου. Επιλέγοντας λοιπόν New window, τότε, όταν ο μαθητής κάνει κλικ πάνω στο link που αναφέρεσαι θα ανοίγει ένα νέο παράθυρο του browser του ενώ το παράθυρο με τα μαθήματα σας θα συνεχίσει να υφίσταται χωρίς καμιά αλλοίωση. Ότι θα μετακινείται εκεί ο browser είναι λογικό και δεν μπορεί να αποφευχθεί, όπως θα μπλοκάρεται αν έχει ενεργοποιημένη την εντολή "Block pop-up windows" στον browser του (θα πρέπει να του το επισημάνετε αυτό έτσι ώστε να απενεργοποιεί αυτή την εντολή πριν πατήσει στο link).

Όσο για το δεύτερο θέμα, αν και το moodle προτιμάει την πιστοποίηση χρηστών μέσα από βάση δεδομένων, πολύ σωστά κατάλαβες. Στην πρώτη γραμμή του αρχείου πρέπει να βάλεις τα πεδία χωρισμένα με κόμμα (η φράση &#44... κτλ σημαίνει ότι πρέπει η κωδικοποίηση του κόμμα να είναι &#44 και αυτό συμβαίνει γιατί, ανάλογα με τα regional settings το κόμμα αντιπροσωπεύεται με διαφορετικό κωδικό, αυτός ζητάει το αρχείο να έχει κωδικό &#44 -πρέπει να αντιστοιχεί στο UTF-8) και μετά να ακολουθήσουν τα στοιχεία του κάθε χρήστη, με την αντίστοιχη σειρά που έβαλες και τα πεδία και αυτά χωρισμένα με κόμματα. Στο παράδειγμα που πολώ σωστά έγραψες, τα 5 από τα 8 πεδία είναι τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ενώ τα τελετυαία 3 είναι προεραιτικά.   

Στο παράδειγμα που μας έδωσες αναφέρεις course1, type1 και role1 ενώ στο αρχείο βοήθειας του moodle μας μιλάει για course1 (shortname του course όπως πολύ σωστά αναφέρεις), group1 (μιλάει για ΟΜΑΔΕΣ μέσα σε κάθε course) και type1 (που είναι οι ρόλοι : 1 για student, 2 για teacher, 3 για non-editing teacher-εκπαιδευτής χωρίς δικαίωμα επεξεργασίας του μαθήματος). Άρα ο type είναι αντίστοιχος με τον role μόνο που ο role δε γράφεται στο αρχείο. Υπόψη ότι υπάρχει αντιστοιχία με την πρώτη γραμμή, δηλαδή αν έχεις βάλει 4 courses, τότε το group3 και το type3 θα αντιστοιχούν στο 3ο από τα 4 course.

Τελευταία, μην ξεχάσεις την κωδικοποίηση της σελίδας. Δηλαδή, αν γράψεις αυτό το αρχείο σε ένα έγγραφο Word και το αποθηκεύσεις σαν .txt, άνοιξε το με το Σημειωματάριο των Windows και αποθήκευσε το με κωδικοποίηση UTF-8 έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται το moodle τα Ελληνικά γράμματα και να μην τα βγάζει ακαταλαβίστικα. Αν το αποθηκεύσεις κανονικά, η κωδικοποίηση του θα είναι σε σύστημα ANSI και θα έχεις πρόβλημα στην εμφάνιση των Ελληνικών χαρακτήρων.  

Αυτά απ'όσα ξέρω. Ελπίζω να βοήθησα και σου εύχομαι καλή επιτυχία. 

In reply to Christos Karakirios

Re: Εμφάνιση Resources, upload και διαχείριση χρηστών

by Io Papadimitriou -
Σ ευχαριστώ πολύ αν και τελικά ακολουθήσαμε άλλο δρόμο για την εγγραφή των φοιτητών. Την κλασσική οδό την εγγραφής μέσω email με κάποιες παρεμβάσεις από τους διαχειριστές. Παρουσιάστηκαν κι άλλες απορίες αλλά θα ξεκινήσω άλλο thread για αυτές. Και πάλι ευχαριστώ.