Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

by Ak Sak -
Number of replies: 6
Καλησπέρα. Είμαι φοιτητής και στα πλαίσια μιας εργασίας , μελετάω όσο περισσότερο
γίνεται το moodle και τις δυνατότητές του. Κατά τη δημιουργία ενός μαθήματος, εκτός από τις standar επιλογές που διαθέτει ήδη το moodle, προσπαθώ να βρω πως μπορεί ένας διαχειριστής, να δημιουργήσει μία δικιά του σελίδα σε HTML - VBSCRIPT και να την ανεβάσει. Να έχει τη δυνατότητα για παράδειγμα να δημιουργήσει ένα μάθημα, με βάση τη δική του υλοποίηση (σε HTML, ASP, VBSCRIPT, JAVASCRIPT κτλ) και όχι τις έτοιμες υλοποιήσεις του moodle.

Υποψιάζομαι ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω του SCORM. Υπάρχει άλλος τρόπος ή μόνο με το SCORM κάποιος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δικό του περιβάλλον και να το ανεβάσει?
Average of ratings: -
In reply to Ak Sak

Απάντηση: Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

by Anna Krassa -
Καλημέρα,

επειδή μόνο το HTML καταλαβαίνω, θα σου πω μόνο γι' αυτό. Μπορείς να φτιάξεις μία ιστοσελίδα με κάποιο άλλο πρόγραμμα (π.χ. με το eXe). Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις ένα αρχείο .zip.
Φορτώνεις αυτό το αρχείο στο moodle, στα Αρχεία και το αποσυμπιέζεις εκεί. Μετά, μέσα στο μάθημά σου, επιλέγεις link to a file or a web page, και επιλέγεις το αρχείο index για να εμφανίσεις την ιστοσελίδα σου μέσα στο moodle, ως Πηγή. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο που θα είχες αν είχες δηλώσει αντί για το δικό σου αρχείο, κάποια ιστοσελίδα.

Άννα
In reply to Anna Krassa

Απάντηση: Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

by Ak Sak -
Ευχαριστώ για την απάντηση. Δοκίμασα γενικά το eXe και προέκυψαν τα εξής προβλήματα (τόσο για τη δημιουργία SCORM όσο και απλής ιστοσελίδας). Βάζοντας κανονικά τα quiz κτλ, πως μπορεί κάποιος τελικά να βγάζει μια συνολική βαθμολογία για το μαθητή? Το πρόγραμμα εμφανίζει τη βαθμολογία μόνο εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει τρόπος να βγάζει συνολική την οποία μάλιστα να αποθηκεύει πχ σε ένα αρχείο κειμένου?

Γενικά πάνω σ αυτό ήθελα να ρωτήσω, ποια είναι η διαδικασία καταγραφής των στοιχείων κάθε μαθητή. Για παράδειγμα ένας μαθητής συμπληρώνει ένα τεστ με διάφορες ερωτήσεις. Υπάρχει τρόπος να κρατηθεί ο τελικός βαθμός του? Και ακόμα καλύτερα.. υπάρχει τρόπος να κρατηθούν όλες οι επιλογές που έκανε? Δηλαδή το τι απάντησε ή επέλεξε σε κάθε ερώτηση? Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, και μ ενδιαφέρει γιατί πιστεύω ότι η εργασία πάνω στο moodle θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αν επικεντρωνόταν σε κάθε μαθητή ως ... μονάδα.
In reply to Ak Sak

Απάντηση: Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

by Anna Krassa -
Καλημέρα... τώρα σα να μπερδεύτηκα κάπως...

Αναμφισβήτητα αυτό που λες "ο μαθητής ως μονάδα" είναι πολύ σημαντικό. Κι εγώ αυτό πιστεύω... το κλειδί για καλή και αποτελεσματική εκπαίδευση είναι η εξατομίκευση της μάθησης. Όμως είναι άλλο πράγμα το SCORM και άλλο το Moodle.

Το Scorm (τουλάχιστον όταν δημιουργείται μέσα από το eXe) απ' όσο το έχω δει δε δίνει δυνατότητες σαν αυτές που θέλεις, για καταγραφή των κινήσεων του σπουδαστή και βαθμολογία του. Όταν ένα πακέτο scorm φορτωθεί στο Moodle, μόνο τότε ο καθηγητής μπορεί να δει κάποια στοιχεία για την προσπάθεια του σπουδαστή. Αντίθετα το περιβάλλον του Moodle δίνει αναλυτικές πληροφορίες για το τί είδε και με τί ασχολήθηκε κάθε μαθητής (από τα log files/reports/αρχεία καταγραφής).

Γενικά πάντως, έχε κατα νου ότι το scorm δεν είναι παρά ένα είδος Πηγής πληροφοριών, που έχει βέβαια τα ιδιαίτερα (και πολύ σημαντικά) χαρακτηρηστικά του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει τις δυνατότητες ενός περιβάλλοντος τηλεκπαίδευσης όπως το Moodle.

Δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι η εργασία σου, αλλά έτσι όπως ανέφερες την εξατομίκευση της μάθησης και το Moodle, ναι θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον και εξαιρετικά χρήσιμο για όλους μας, αν θα συγκέντρωνες τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε πηγή και κάθε δραστηριότητα του Moodle. Στο Using Moodle έχει απίστευτα tips and tricks για το πώς έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια εργαλεία του Moodle που ενισχύουν τόσο το ενδιαφέρον των σπουδαστών όσο και την καλύτερη μάθησή τους.

Άννα
In reply to Anna Krassa

Απάντηση: Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

by Ak Sak -
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Καταλαβαίνω ότι το SCORM δεν έχει τις δυνατότητες του moodle. Για να πω την αλήθεια, ξεκίνησα κάπως άναρχα την εργασία μιας και αφού κατανόησα σε ένα αρχικό στάδιο το moodle, ξεκίνησα με το SCORM. Δημιουργώντας λοιπόν με το eXe ένα SCORM , και φορτώνοντας το στο moodle, νομίζω ότι δεν δίνονται οι δυνατότητες στο moodle να βγάλει μια συνολική βαθμολογία για τις ασκήσεις του SCORM. Έστω δηλαδή ότι ο καθηγητής έχει εισάγει στο SCORM (με το eXe πάντα, γιατί αν χρησιμοποιήσει ψευδοκώδικα υπάρχουν πολλές δυνατότητες), μερικές ερωτήσεις ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ , ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ κτλ.
Αν αυτές οι ασκήσεις είχαν εισαχθεί στο moodle κανονικά, ως quiz δηλαδή, θα είχε επιλεχθεί απ τον καθηγητή ένας τρόπος βαθμολόγησης, ενώ το moodle μετά την ολοκληρωμένη συμπλήρωση του quiz από τον μαθητή θα έβγαζε έναν συνολικό βαθμό και θα τον αποθήκευε στο "Grades" . Με ένα SCORM όμως, πως είναι δυνατόν να κρατηθεί η τελική βαθμολογία του μαθητή? Επίσης στο "Reports" κρατούνται όλες οι κινήσεις του μαθητή, το οποίο σημαίνει ότι κρατούνται και οι τελικές επιλογές του όταν συμπληρώνει ένα quiz. Στο Scorm όμως δε γίνεται κάτι αντίστοιχο. Ποιό το όφελος λοιπόν της ύπαρξης ερωτήσεων τύπου quiz σε ένα πακέτο SCORM, όταν δε γίνεται σωστή βαθμολόγησή τους απ το moodle? Ή μήπως μπορεί να γίνει βαθμολόγηση του πακέτου SCORM και καταγραφή των αποτελεσμάτων , μέσω του moodle (μιας και μέσω του eXe δε γίνεται) ... με κάποιο τρόπο που αγνοώ??
In reply to Ak Sak

Απάντηση: Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

by Anna Krassa -
Νομίζω ότι επικεντρώνεσαι σε λάθος σημείο (όχι ότι δε θα ήταν χρήσιμο να γίνεται αυτό που λες, open ειναι, που ξέρεις, πολύ σύντομα μπορεί να το δούμε κι αυτό)...
Η αξία όμως του scorm, πιστεύω ότι είναι η "διαμοιρασιμοτητά" του, το ότι είναι δηλαδή ένα "διαλειτουργικό" πακέτο εκπαιδευτικού περιεχομένου... (Μην πάρεις και τοις μετρητοίς αυτό που λέω, απλά έτσι το αντιλαμβάνομαι...)

Σκέψου δηλαδή, ότι ένας καθηγητής φτιάχνει σε scorm τον κύκλο του νερού για το μάθημα της φυσικής του δημοτικού. Ο ίδιος το χρησιμοποιεί σε κάποια πλατφόρμα, έστω Web CT και καταχωρεί το πακέτο σε ένα αποθετήριο (repository), απ' όπου ένας νηπιαγωγός μπαίνει και παίρνει το ίδιο πακέτο για να το χρησιμοποιήσει με moodle στη δική του τάξη, ή κάποιος άλλος καθηγητής φυσικής, στο μάθημα για την τήξη και πήξη του νερού στο γυμνάσιο, παίρνει και παρουσιάζει τον κύκλο του νερού (το scorm πακέτο) για να κάνει μια εισαγωγή στο μάθημά του.

-Το παράδειγμα είναι θεωρητικό, ε...-

Η ιδέα δηλαδή, του scorm και του ims (και άλλων προτύπων), είναι η δημιουργία μαθησιακού υλικού που μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί από μόνο του, είτε να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου μαθήματος. Το θέμα είναι ότι το υλικό αυτό θα υπάρχει σε ένα αποθετήριο απ' όπου κάποιος μπορεί να το κατεβάσει και να το χρησιμοποιήσει. Γι' αυτό άλλωστε το eXe έχει και dublin core πεδία (για να μπορεί να ευρετηριάζεται σύμφωνα με αυτά τα πεδία και να μπορεί να ανακληθεί από ένα repository)... Τώρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω δοκιμάσει να πάρω ή να βάλω κάποιο υλικό σε repository, αλλά είχα εντοπίσει μία πολύ καλή εργασία με τίτλο "Standards for e-learning", όπου παρουσιάζονται διάφορα τέτοια πρότυπα, με τα χαρακτηριστικά τους, editors για να δημιουργηθούν, repositories όπου αποθηκεύονται, αλλά και συμβατές πλατφόρμες...

[Standards for e-learning, authored by th QUIS team. ISBN 82-8055-018-6, www.tisip.no, info@tisip.no]

Άννα
In reply to Anna Krassa

Re: Απάντηση: Δημιουργία μαθήματος σε ΗΤML - VBSCRIPT

by Christos Karakirios -

Γεια σας και από μένα. Κάνω το διδακτορικό μου πάνω στο e-learning και διαβάζοντας για το θέμα, είχα την εντύπωση ότι το SCORM είναι ένα πρότυπο πάνω στο οποίο πρέπει να βασίζονται κάποια μαθήματα (ηλεκτρονικής μορφής), κάτι σαν ISO ας πούμε. Τώρα, αν ένα μάθημα ακολουθεί την τυπολογία SCORM, δε γνωρίζω αν είναι απολύτως συμβατό με το moodle (Λίγο δύσκολο μου φαίνεται αν κρίνω από το παράδειγμα των παρουσιάσεων Powerpoint). Εννοώ ότι, έχοντας ένα συγκεκριμένο προϊόν -Microsoft Powerpoint- στην περίπτωση του moodle, η εισαγωγή τους "κόβει" πολλές δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση εισαγωγής διαφόρων προϊόντων κατασκευασμένα με διάφορα εργαλεία (όπως το eXe που αναφέρατε ή το Macromedia Authorware που επίσης υποστηρίζει συμβατότητα SCORM, λογικό δεν είναι να "κόβει" ακόμα περισσότερες δυνατότητες;

Δουλεύοντας περίπου 6 μήνες με το moodle κατάλαβα ότι στηρίζεται στα μαθήματα (Question pages ή στα Branch tables) ως βάση του μαθήματος και βαθμολόγησης και στα δικά του εργαλεία (ερωτηματολόγια, εργασίες, κτλ).

Πάντως, αν θυμάμαι καλά, το SCORM ως πρότυπο έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός "φακέλου" για τον κάθε εκπαιδευόμενο έτσι ώστε, όπως είπε η κα Άννα, να είναι διαλειτουργικό. Δηλαδή αν παρακολουθήσει ένας μαθητής στην Ιταλία ένα συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μάθημα και μετά πάει (με αυτό το αρχείο που θα του δώσουν -τύπου SCORM) να παρακολουθήσει τη συνέχεια του στη Γερμανία, οι ώρες παρακολούθησης, οι βαθμολογίες, τα μαθήματα που παρακολούθησε και, γενικά στοιχεία που εμπίπτουν σε ένα Learning Management System, να είναι συμβατά μεταξύ τους. Τώρα το moodle είναι ένα Course Management System, με την έννοια ότι δεν παρακολουθεί μαθησιακές δεξιότητες των εκπαιδευομένων αλλά παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μαθήματα σε ηλεκτρονική μορφή έτσι ώστε κάποιοι να μπορούν να τα παρακολουθήσουν από μακριά. Σαν δεύτερο στάδιο μας δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστούμε αυτά τα μαθήματα (καθώς και την παρακολούθηση τους από τους μαθητές), τη βαθμολογία τους και πολλά άλλα (επικεντρωμένα στην κονστραβιστική θεωρία της μάθησης -όπως δηλώνει ο Dougiamas).

Δε γνωρίζω αν βοήθησα, πάντως το ελπίζω. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη συζήτηση σας.