17. Структура на курса

   Moodle е структуриран около идеята за курсовете като основна единица при електронното обучение. Когато един ученик влезе с потре ителския си профил в средата, първото нещо, което вижда е списък на курсовете, в които е записан. В сайта , създаден за целите на компютърната лингвистика основния прозорец на курса „” (REG101) изглежда така:

   В центъра се намира съдържанието на самия курс, организирано в различни теми. Moodle предлага няколко варианта за организация на курсовете: социален, тематичен и седмичен.

   Форматът, избран тук е тематичен, тъй като това е само тестов курс и организирането на съдържанието по теми е най - добре за целта. При седмичната организация темите са организирани времево по седмици, а при социалния вариант вместо теми в средата имаме форум, където участниците в курса, освен да четат урочното съдържание, могат и да комуникират помежду си.

   Видовете дейности, които са налични в курса, се намират от ляво (макар, че преподавателите и администраторите могат да местят блоковете по целия екран). В полето „Упражнения” се намира тематичен списък на всички налични ресурси в дадения курс. Учениците също така могат да разглеждат списък на всички участници в курса както и оценките си от тестовете, да редактират профила си, както и да разглеждат списъка с наличните курсове.

   В блока „Преглед на темите” се намира основното урочно съдържание с всички налични ресурси. Най–отгоре като първа тема стои т.н. „Новинарски форум”, който е предназначен за публикуване на съобщения, свързани с курса и участниците в него. В примерния курс темата е разделена на четири под-теми, разделени в четири блока. След тях следва кратък тест върху съдържанието на курса и допълнителни ресурси като програмите Grep for Windows и WinGrep, с които учениците сами могат да изпробват наученото в курса. Има добавени и различни допълнителни ресурси като полезни връзки към други уеб сайтове, занимаващи се със същата тема. В дясната част на екрана се намират новини за курса, предстоящи събития и т. нар. Recent activity (История), което отразява промените по сайта и курса за последните 30 дни.

   Както вече беше споменато, това разположение на сайта е условно, тъй като учителите и администраторите лесно могат да променят изгледа на сайта като добавят, изтриват, скриват или преместват тематичните блокове както пожелаят.

Последно модифициране: неделя, 3 октомври 2010, 19:21