Νέο module με όνομα game

Νέο module με όνομα game

by Vasilis Daloukas -
Number of replies: 13
Στα πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου φτιάχνω ένα module με όνομα game που αντλεί ερωτήσεις από τα modules glossary και quiz και τις παρουσιάζει στο μαθητή με τη μορφή παιχνιδιού δηλαδή κρεμάλα, σταυρόλεξο, εκατομμυριούχος κ.α.
Θα με ενδιέφερε αυτό το module όταν το τελειώσω να δοκιμαστεί στην εκπαίδευση και στο τέλος αν όλα πάνε καλά να συμπεριληφθεί στα modules τρίτων κατασκευαστών του moodle.
Ξέρεις κανείς τη διαδικασία;
Average of ratings: -
In reply to Vasilis Daloukas

Re: Νέο module με όνομα game

by Christos Karakirios -

Για το τελευταίο σκέλος (να συμπεριληφθεί στα modules τρίτων κατασκευαστών) θα ήθελα να ρωτήσω κάτι: δε θα είναι από μόνο του ένα module όπου εσύ θα είσαι ο τρίτος κατασκευαστής; Αν ναι, τότε η διαδικασία νομίζω περιγράφεται στο documentation for developers του moodle.

Τώρα, αν το έχεις ξεκινήσει, καλή επιτυχία. Αν πάλι δεν το έχεις ξεκινήσει, δες λίγο μήπως μπορείς κάπως να περιορίσεις την εργασία σου (για δικό σου καλό) ως προς το εύρος των δυνατοτήτων αυτού του module. Τι εννοώ μ'αυτό;

Έχεις είσοδο ερωτήσεων από glossary (που μπορεί το γλωσσάρι να μην έχει ερωτήσεις αλλά μόνο εγγραφές βάσης δεδομένων) και από κουίζ (το οποίο μπορεί να έχει ερωτήσεις αλλά διαφόρων τύπων. Και έχεις έξοδο σε πολλά παιχνίδια. Σαν ιδέα πολύ καλή, αλλά σαν εργασία θα σου φάει τα σωθικά. Και το μεγάλο πρόβλημα θα είναι στο GUI (χρήση ποντικιού, drag'n'drop, κτλ).

Πάντως χαίρομαι που βλέπω ότι κάποιοι ασχολούνται τόσο σοβαρά με το moodle και, ειλικρινά, σου εύχομαι, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Υ.Γ. Αν θέλεις κάτι περισσότερο, όσον αφορά το εκπαιδευτικό μέρος του moodle, ή το διαχειριστικό (για το development, συγγνώμη, δεν μπορώ να σε βοηθήσω πιο πολύ), στείλε mail στο site μου:  www.e-courses.gr . Λόγω φόρτου εργασίας θα σου απαντήσω αρκετά νωρίτερα αν πάρω το mail εκεί. Σ'ευχαριστώ.

Re: Νέο module με όνομα game

by Anna Krassa -
Βασίλη, συγχαρητήρια!

Πολύ καλή η ιδέα σου και πιστεύω ότι ένα τέτοιο module μπορεί να πάει καλά στο moodle, λαμβάνοντας υπόψη και την μελλοντική χρήση του moodle για το OLPC (one laptop per child)... θα λύσεις τα χέρια πολλών!

Όσων αφορά τεχνικά ζητήματα και προγραμματισμό, δεν έχω τίποτα να σου πω, μιας κι έχω μαύρα μεσάνυχτα. Ωστόσο πιστεύω ότι αν το ετοιμάσεις θα μπορούσα να είμαι από αυτούς που θα το δοκιμάσουν.

Τέλος, θέλω να σου προτείνω αυτό το άρθρο Multimedia Learning in Games, Simulations, and Microworlds (http://it.coe.uga.edu/%7Elrieber/mayer2005/) καθώς και το μάθημα Tech & Pedagogy, (μέσα στο moodle.org), γιατί πιστεύω ότι εκεί μπορείς να βρεις και πληροφορίες και ανθρώπους να σε βοηθήσουν (τεχνικά και παιδαγωγικά).

Καλή επιτυχία...
Άννα
In reply to Anna Krassa

Διευκρινίσεις πάνω στο module game

by Vasilis Daloukas -
Σας ευχαριστώ και τους δυο σας για τις συμβουλές και το κουράγιο που μου δώσατε.

Ευτυχώς τα παιχνίδια που αναφέρω τα έχω ήδη υλοποιήσει ως αυτόνομα παιχνίδια (με τη βοήθεια κώδικα που έχω βρει στο διαδίκτυο τον οποίο τροποποίησα ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες μου). Αν θέλετε να τα δείτε σε λειτουργία μπορείτε να πάτε στο site του χωριού μου http://www.orraon.gr στο τμήμα που λέει παιχνίδια. Η κρεμάλα και το σταυρόλεξο χρησιμοποιούν ιδιωματισμούς τις περιοχής και άρεσε πολύ σε όσους κατάγονται από Ήπειρο.

Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να ενσωματώσω τα παιχνίδια αυτά στο moodle, να τα κάνω λίγο πιο εμφανίσιμα και παραμετρικά και κυρίως να εφαρμόσω το moodle στην πράξη.

Είμαι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη φετινή χρονιά διετέλεσα υπεύθυνος του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) του 1ου Γραφείου Δ.Ε. Ν.Ηλείας. Στο http://dide.ilei.sch.gr/plinet1 μπορείτε να δείτε κάποια πράγματα από τη δραστηριότητά μου σε αυτό το τμήμα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχω στο μυαλό μου θα τελειώσω την πρώτη έκδοση του module game τέλος Αυγούστου ώστε από Σεπτέμβρη να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη αφού από το μεταπτυχιακό μου έχω πολύ πιεστικές ημερομηνίες.

Οι παρατηρήσεις σας θα μου είναι πολύτιμες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω.

Re: Διευκρινίσεις πάνω στο module game

by Christos Karakirios -

Βασίλη, είδα στο site του χωριού σου τα, πολύ όμορφα κατά τη γνώμη μου, παιχνίδια της κρεμάλας και του σταυρολέξου (όχι ότι τα άλλα δεν είναι ωραία, απλά συγγνώμη αλλά δεν είχα το χρόνο να τα δω). Πιστεύω ότι το module που περιγράφεις είναι εύκολο από εδώ και πέρα. Θέλει κάποια τροποποίηση έτσι ώστε αυτός που θα το χρησιμοποιήσει (εννοείτε ΜΟΝΟ ο εκπαιδευτικός ή διαχειριστής) στο moodle site του, να μπορεί να προσθέτει δικές του λέξεις για την κρεμάλα ή να κάνει δικά του σταυρόλεξα, έτσι ώστε το παιχνίδι να είναι χρήσιμο σε γενικό εκπαιδευτικό σκοπό. Για παράδειγμα, όπως στην κρεμάλα έχεις ιδιωματισμούς της Ηπείρου, στο module να μπορεί αυτός που θα το εγκαθιστά, να ορίζει κατηγορίες ανάλογα με το μάθημα που διδάσκει, π.χ. Γεωγραφία, ή Ιστορία Ευρώπης, κτλ. Έτσι μπορεί να συμπεριληφθεί ως ένα επιπλέον κουίζ, τύπου HotPotatos. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (HotPotatos) μπορείς να το διαχειριστείς και εμπορικά. Η εταιρία που κατασκεύασε τα HotPotatos δηλώνει στους όρους χρήσης ότι ΔΕΝ ζητάει χρήματα ΑΝ το λογισμικό της χρησιμοποιηθεί εκπαιδευτικά και ΜΗ κερδοσκοπικά, ενώ αντίθετα, ζητάει κάποιο αντίτιμο αν το λογισμικό χρησιμοποιηθεί είτε για εκπαίδευση είτε για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία και ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει αντίτιμο. Βέβαια, πρέπει να δεις το εμπορικό σε συνδυασμό με το μεταπτυχιακό σου και τους όρους χρήσης (πνευματικά δικαιώματα του πανεπιστημίου) της εργασίας σου.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια, ελπίζοντας να βοήθησα όσο μπορούσα, μέχρι αυτή τη στιγμή. Πάντα στη διάθεση σου και ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ smile

Έκδοση 1.2 του module game

by Vasilis Daloukas -
Τελείωσα την έκδοση 1.2 και την ανέβασα στη σελίδα http://bdaloukas.gr/moodle.
Για λόγους επίδειξης έφτιαξα το μάθημα "Ανάπτυξη Εφαρμογών (demo)" το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις από το μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου.
Το user interface αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Το module game στην έκδοση 1.2 περιλαμβάνει τα εξής παιχνίδια:

α) Σταυρόλεξο: Σαν πηγή ερωτήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κουίζ, ένα λεξικό ή μία κατηγορία ερωτήσεων (ερωτήσεις σύντομης απάντησης)
Ο δάσκαλος μπορεί να ορίσει μέγιστο αριθμό γραμμών/στηλών ή λέξεων που θα περιλαμβάνει.
Ο μαθητής μπορεί όποτε θέλει να πατήσει το κουμπί "Έλεγχος σταυρολέξου" για να ελέγξει ο υπολογιστής τις απαντήσεις του.
Κάθε σταυρόλεξο παράγεται δυναμικά και έτσι είναι διαφορετικό ανά μαθητή.

β) Κρεμάλα: Σαν πηγή ερωτήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κουίζ, ένα λεξικό ή μία κατηγορία ερωτήσεων (ερωτήσεις σύντομης απάντησης)
Ο δάσκαλος μπορεί να ορίσει τον αριθμό των λέξεων που θα περιλαμβάνει το κάθε παιχνίδι όπως επίσης αν θα εμφανίζεται το πρώτο ή το τελευταίο γράμμα, αν θα εμφανίζεται η ερώτηση και η σωστή απάντηση στο τέλος.
Υπάρχουν δύο σετ εικόνων.

γ) Εκατομμυριούχος: Σαν πηγή ερωτήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κουίζ ή μία κατηγορία ερωτήσεων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

δ) Sudoku. Σαν πηγή ερωτήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κουίζ, ένα λεξικό ή μία κατηγορία ερωτήσεων.
Εμφανίζεται στην οθόνη ένα sudoku όπου ο μαθητής αν απαντήσει σωστά σε κάποια ερώτηση του αποκαλύπτεται ένα ακόμη νούμερο, κάτι που θα τον διευκολύνει να λύσει το sudoku. Μπορεί επίσης αν θέλει να μαντέψει ένα γράμμα.

ε) Κρυπτόλεξο: Μοιάζει με το σταυρόλεξο
Εμφανίζει στο μαθητή ένα λυμένο σταυρόλεξο όπου στα μαύρα τετράγωνα υπάρχει και από ένα γράμμα.
Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων είναι κρυμμένες στο κρυπτόλεξο και ο μαθητής προσπαθεί να μαντέψει.

Κάθε παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη. Μπορεί κάποιος να παίξει τα παιχνίδια και σαν επισκέπτης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του δώσω και λογαριασμό για να δουλέψει το module και σαν teacher.

Νέο module με όνομα game version 1.3.2

by Vasilis Daloukas -
Το module αυτό έφτασε αισίως στην έκδοση 1.3.2
Διορθώθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που είχε και είναι διαθέσιμο με GPL άδεια από το http://bdaloukas.gr/moodle

Η ίδια ομάδα συζήτησης υπάρχει και στα Αγγλικά στο http://moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=81900

Θα χαρώ να μου στείλετε ιδέες τόσο για βελτιώσεις όσο και για την παιδαγωγική του αξιοποίηση.
Καλή διασκέδαση με τα παιχνίδια!

Απάντηση: Νέο module με όνομα game version 1.3.2

by aggelos panagiotakis -
Είχα καιρό να μπώ πάλι στις συζητήσεις εδώ, και αυτό που βλέπω μου αρέσει πολύ.
Συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σας κε Βασίλη! Καλή συνέχεια.
Ανυπομονώ να δοκιμάσω το λογισμικό!
In reply to aggelos panagiotakis

Απάντηση: Νέο module με όνομα game version 1.3.2

by Vasilis Daloukas -
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
Τώρα ετοιμάζω την 1.4 έκδοση η οποία θα έχει περισσότερη υποστήριξη εικόνων στα παιχνίδια, επικοινωνία με τις βαθμολογίες του moodle, εμφάνιση περισσότερων πληροφοριών σε περίπτωση σωστής απάντησης του εκπαιδευόμενου και περιβάλλον για τον εκπαιδευτή που θα μοιάζει με αυτό του κουίζ.
Αν θελήσετε κάποια διευκρίνηση είμαι στη διάθεσή σας.

Νέο module με όνομα game version 1.4

by Vasilis Daloukas -
Interface:
  • Σαν εικονίδιο του module μπήκε ένα χαμογελαστό προσωπάκι. Τι άλλο θα μπορούσε άλλωστε αφού μιλάμε για παιχνίδια;
  • Μοιάζει πολύ με το κουίζ. Οι μαθητές μπορούν να παίζουν παιχνίδια και οι καθηγητές να βλέπουν τη βαθμολογία τους.
  • Υπάρχει η δυνατότητα στο κάτω μέρος της οθόνης σε κάθε παιχνίδι να δείχνει ένα κείμενο (το οποίο μπορεί να περιέχει και εικόνα). Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εμφανιστεί μία εικόνα ή ένα κείμενο και το σταυρόλεξο να αναφέρεται σε αυτό το κείμενο.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εικόνες μέσα στις ερωτήσεις

Περιορισμοί:
  • Τα αντίγραφα ασφαλείας δεν δουλεύουν ακόμη. Αυτή τη στιγμή το backup περιλαμβάνει μόνο μερικές παραμέτρους του κάθε παιχνιδιού.
  • Στην ανάλυση του παιχνιδιού δείχνει μόνο τις απαντήσεις από τις ερωτήσεις και όχι από το λεξικό.

Αναβάθμιση:
  • Διαγράψτε όλα τα αρχεία από το φάκελο mod/game
  • Αντιγράψτε τα νέα αρχεία στο mod/game
  • Είναι καλύτερα να επεγκαταστήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά το module αυτό.

Απάντηση: Νέο module με όνομα game version 1.4

by Vasilis Daloukas -
To module game είναι πλέον διαθέσιμο και από το moodle.org στη λίστα των modules τρίτων κατασκευαστών.
Μπορείτε να το δείτε από εδώ:
http://moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=1042

Απάντηση: Νέο module με όνομα game

by Vasilis Daloukas -
Η έκδοση 1.5 είναι διαθέσιμη και υποστηρίζει πλήρως τα αντίγραφα ασφαλείας (backup / restore)

by Vasilis Daloukas -
Το άρθρωμα πλέον είναι στο CVS του moodle http://cvs.moodle.org/contrib/plugins/mod/game
Η τεκμηρίωση καθώς και άλλες πληροφορίες είναι στο http://docs.moodle.org/el/Game_module
Υπάρχει και αντίστοιχη σελίδα στα Αγγλικά στο http://docs.moodle.org/en/Game_module.
Ευελπιστώ ότι θα βρεθούν κάποιοι να τη μεταφράσουν και σε άλλες γλώσσες.

by Sofia Lathoura -

Βασιλη ειναι πολυ καλη ιδεα , θα ηθελα οταν ολοκληρωσεις να το δοκιμασω , νομιζω οτι με την αναπτυξη του moodle ενα τετοιο module θα ειναι αναγκαιο.

καλη συνεχεια

Σοφια