сряда, 8 декември 2021, 00:12
Сайт: Moodle - Open-source learning platform | Moodle.org
Курс: Bulgarian Moodle (Български)
Речник: Информатика, Компютри, Комуникации, Интернет
A

AC-3

    Това е техническото наименование на Dolby Digital 5.1 Surround Sound. В действителност то представлява алгоритъм, с помощта на който се кодира звук в пет различни канала и по всеки канал се подава звук към отделен високоговорител. Вероятно сте виждали големите и сравнително скъпи озвучителни системи, където имате един основен subwoofer и пет сателитни високоговорителя с по-малки размери. Те служат за възпроизвеждането на съраунд звук, докато двете колони, които вероятно ползвате на вашия компютър, служат за възпроизвеждането на стерео звук. В момента AC-3 се използва най-масово във филмовата индустрия, при DVD дисковете и в повечето кина, но постепенно навлиза по-сериозно и при компютрите.

Acrobat Reader

Безплатен viewer на Adobe за преглеждане и принтиране на документи във формат .PDF. Софтуерът за създаване на такива документи не е безплатен.

Adware

Програма, издържаща се от реклами. Не плащате нищо за нея, но при работата си ви показва (поне от време на време) реклами.

AGP

   Разширителен слот на вашата дънна платка, който служи основно за включване а видеокарти. Преди да бъде измислен от Intel, видеокартите се включваха към PCI, а по-старите към ISA слотовете на дънната платка. В момента AGP видеокартите се налагат на пазара, като по-ефективни, защото предлагат до 4 пъти по-висока скорост на трансфера на информация. Трябва да внимавате много ако планирате закупуване на AGP видеокарта, дали дънната ви платка има такъв слот за включване.

Alias

    Вид прякор (обикновено кратък и лесен за запомняне), който се отнася до ресурс в дадена мрежа. Тези прякори (наречете ги препратки, или както пожелаете) се използват с цел да не ви се налага да запомняте дългите и трудни имена.

Alpha-Blending

 Възможността да бъде определено дадено изображение или точка, като солидна, прозрачна или полупрозрачна. Това позволява да бъдат създавани компютърни обекти, през които може да се вижда, като стъкло, вода и т.н. Обикновено се използва в игрите, за да станат те по-реалистични. Друго приложение Alpha-Blending намира в тримерната графика.

Anonymous FTP

   Чрез използването на думата "anonymous" (анонимен) като име на потребител и вашият e-mail адрес като парола, когато правите логин към даден FTP сайт, можете да подминете местните проверки за сигурност и да придобиете ограничен достъп до публичните файлове на този компютър. Този тип достъп е възможен на повечето FTP сайтове.

Anti Aliasing

   Софтуерен метод за заглаждане на ръбовете на диагоналните линии. Подобрява значително изобразяваната на екрана графика. Използва се не само в игрите, но и при работа със шрифтове с големи размери, диаграми и въобще почти навсякъде където се изобразява графика. Когато се съчетае с хардуерните методи на филтриране, се получават много по-добри резултати.

API

    Стандартни библиотеки, в които са включени функции, позволяващи на програмистите при създаването на програма да използват готови функции без да се налага да ги пишат сами. Обикновено тези функции са направени така, че да може с извикването им от дадена програма те да извършат определено действие на дадено устройство, без значение какво е устройството. Например при създаването на една игра програмистите не се налага да пишат отделни функции за всяка графична карта, която съществува.

Applet

    Чете се аплет. Малка Java програма, която може да бъде вградена в HTML страница. Аплетите се различават от същинските Java приложения по това, че те нямат право да получават достъп до някои ресурси на локалния компютър - например файлове и серийни устройства (модеми, принтери и др.), и им е забранена комуникацията с повечето други компютри из мрежата. Моментното правило е, че аплета може да осъществява връзка през Интернет само с компютъра, от който е бил изпратен този аплет (т.е. със сървъра).

Application

   Приложение - понякога известно и като клиент, това е програма, осъществяваща определена функция. FTP, Mail, Gopher, Mosaic и Telnet клиентите са най-честите примери за Интернет приложения.

Archive

Колекция от файлове, съхранявани на машина, свързана с Интернет. FTP сайтовете са известни като архиви.
Резервно копие на данни, запазено на друг носител (отделно от основния). Обикновено тези данни са компресирани.

ARPANET

Една от първите мрежи спонсорирана от DARPA (някога известна под ARPA). Това бе основата, върху която Интернет бе построен.

ASCII

Стандартният метод за кодиране на символи като 8-битови последователности от двоични номера, позволяващи максимално 256 символа. Текстовите файлове често са наричани "ASCII файлове".

  American Standard Code for Information Interchange. Платформено независим стандарт за обмен на текст. ASCII файловете съдържат само букви, цифри и препинателни знаци. Web страниците са ASCII файлове.

ASF (Automatic Sheet Feed)

ASF (Automatic Sheet Feed) - Автоматично подаване на хартията

Използва се при печатащите устройства [Периферни устройства]

ASI (Asynchronous Serial Interface)

ASI (Asynchronous Serial Interface) - Асинхронен последователен интерфейс

ASIC (Application Specific Integrated Circuit)

ASIC (Application Specific Integrated Circuit) - Специализирани интегрални схеми.

Използват се при проектирането на устроства за решаване на конкретни задачи. В самата интегрална микросхема се записва и съответната програма. [чипове]

Aspect Ratio

   Отношението на широчината към височината на графично изображение или монитора. То се получава като се разделят широчината и височината на едно число и се опростят до максимум. Например отношението на изображение с размери 640x480 е 4:3, където и двете стойности са разделени на 160. Вероятно се досещате, че и 800x600 и по-горните разделителни способности на монитора са в отношение 4:3, защото това е стандартът, който е приет за мониторите. Голяма част от по-старите телевизори също са 4:3, докато новите широкоекранни телевизори (самото име говори за тях) са например в отношение 16:9, 2.35:1 и др.

AU

Звуков формат за UNIX. Може да срещнете такива файлове и в Интернет

Authentication

 Автентификация. Това е всеки процес, който проверява, че потребителите са тези, които казват, че са. Когато въведете име и парола, вие сте проверени и имате достъп.

AVI

   Платформата под Windows за аудио/видео (мултимедиен) файл. Често срещан формат, в който ще намерите в Интернет малки филмчета и видео клипове. Тези файлове обикновено са доста големи и ще ви трябва връзка със скорост 28.8 kbps или по-бърза за да можете да издърпате някое подобно в приемлив период от време. 20 секундно филмче във формат AVI може да е 3 MB голямо и би отнело ок. 15 минути за да го свалите от мрежата. Други типове видео файлове из Интернет са: MOV, MPEG, и ASF.

B

Backup

  • Резервно копие на даден файл или данни, в случай че оригиналът бъде унищожен.
  • Създаване на такова копие

Baud rate

    Единица, използвана при измерването на количеството информация, която даден модем може да трансферира за една секунда. Един baud е колко сигнала може модема да поеме за една секунда. Информацията се измерва в битове, и битовете съставят сигнала. Модеми с по-висок baud могат да изпращат и приемат повече сигнали в секунда, и по-високите скорости могат да сгъстята повече битове в сигнала.

BBS

    Това e компютър, който обикновено осигурява емайл услуги, архиви от файлове, и обяви, които биха засегнали оператора на бюлетинният борд. BBS е започнал като хоби на компютърни ентусиасти, и е бил достъпен главно чрез модем. Наскоро, обаче, повече и повече BBS сървъри се свързват към Интернет.

BCC

   Blind Carbon Copy - сляпо индигово копие. Копие при изпращане на e-mail съобщение, за което знаят само подателя и BCC получателя. Титулярът за получаване на съобщението няма информация за това копие.

Benchmark

Тест за производителност на хардуер, софтуер или отделни задачи, изпълнявани от специализиран софтуер.

Beta

Предварителна версия на даден софтуер. Обикновено тази версия е последна, преди официалното издание.

BinHex

  Метод за конвертиране на нетекстови файлове (не-ASCII) в ASCII. Това е необходимо, защото електронната поща в Интернет може да се справя само с ASCII.

Bitmap

    Така може да се нарече всяко едно изображение, което виждате на монитора, или, с други думи, група от подредени в редове и стълбове точки, като всяка от тях притежава определен цвят. Колкото повече пространство във вид на битове има отделено за всяка точка, от толкова по-голяма гама от цветове може да се избере цветът ґ. Обикновено се отделят по 8,16, 24 или 32 бита за всяка точка, като повечето битове изискват по-мощна и с повече памет видеокарта.

Block

Блок представлява група от някакви единици (напр. сектори по диска), с които системата оперира наведнъж, за да постигне по-висока производителност.