Ελληνικοί χαρακτήρες
Number of replies: 10είμαι καινούργιος στο Moodle 1.6.
Πως μπορώ να χρησιμοποιώ ελληνικούς χαρακτήρες στο Moodle 1.6. και ειδικότερα στα forum
ευχαριστώ
Χαράλαμπος
Απάντηση: Ελληνικοί χαρακτήρες
Απλά εφόσον έχεις εγκαταστήσει το moodle σωστά και ακόμα αν δεν έχεις εγκαταστήσει την ελληνική γλώσσα, μπορείς να γράψεις ένα μύνημα σε οποιοδήποτε φόρουμ σου στα ελληνικά , όπως ακριβώς έκανες και σε αυτό εδώ το site.Άλλωστε μην ξεχνάς οτι αυτό εδώ το foroum και γενικά όλο το παρόν site είναι ένα moodle site!Ελπίζω να κατάλαβα την ερώτησή σου.Να σαι καλά και καλως όρισες στην ελληνική κοινότητα!
Άγγελος
Γεια σου Άγγελε και ευχαριστώ για την βοήθεια,
Το Moodle 1.6.1 έχει εγκαταστηθεί μέσω του c-Panel. όλα λειτουργούν εντάξει με εξαίρεση αυτό το μικρό πρόβλημα. Πήγα στο Administration > Configuration > Language > Language import utility και εγκατέστησα τα ελληνικά.
Μπορώ να βλέπω ελληνικά μενού ... μπορώ επίσης να γράψω ελληνικά. Όταν όμως προσπαθήσω να αποθηκεύσω κάτι που έγραψα στα ελληνικά ή μια δραστηριότητα ή ένα μήνυμα για ένα φορουμ, τότε παίρνω μόνο ??????????????
Χρειάζεται να κάνω κάποιο άλλο configuration ή installation?
Ευχαριστώ πολύ
Χαράλαμπος
Εχτές απάντησα νόμιζα που είδα το post σου αυτό αλλά μάλλον έκλεισα τον browser μου.Ξαναπαντάω.... και συγνώμη για την καθυστέρηση!
Το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ να κάνεις είναι να αλλάξεις την κωδικοποίηση του browser σου την ώρα που γράφεις το μύνημα και να μου πείς αν το πρόβλημα παραμένει.
Αν χρησιμοποιείς firefox τότε πας διαδοχικά στα μενού:
προβολή >> κωδικοποίηση χαρακτήρων >> Επιλέγεις Unicode (UTF-8)
Αν χρησιμοποιείς firefox τότε πας διαδοχικά στα μενού:
View >> Encoding >> Επιλέγεις Unicode (UTF-8) και αφήνεις το autoselect τσεκαρισμένο.
Πές μου αν όταν βλέπεις τo post σου πέρνεις πάλι ερωτηματικά. Επίσης δες τι encodings έχεις όταν τυπώνεις εδώ!
Πιθανά, αν παίρνεις πάλι ερωτηματικά, να έχεις λάθος ρυθμίσεις κωδικοποιήσης στην βάση δεδομένων!
Άγγελε,
Τα έχω δοκιμάσει και αυτά. Δηλαδή, μπορώ να γράφω κατί σε κάποιο field, απλά δεν μπορώ να το αποθηκεύω σε ελληνικούς χαρακτήρες. Διαβάζω μια χαρά τα μενού και οδηγίες στα ελληνικά που βρίσκονται built in sto Moodle.
Μάλλον προσανατολίζομαι προς τις ρυθμίσεις δεδομένων, όπως λες και συ. Τώρα ειδικός στις βάσεις δεν είμαι. Μήπως υπάρχει κάποιο αρχείο το οποίο θα ήταν χρήσιμο για να ρίξω μια ματία πως πρέπει να είναι configured μια βάση στην MySQL για να απθηκεύει Ελληνικούς χαρακτήρες;
Χαράλαμπος
Κάνε έναν έλεγχο για το Collation της mysql είτε ολόκληρης της βάσης σου είτε των 8 πινάκων που εμπλεκονται στα forum.
To moodle από την 1.6 έκδοση και μετά είναι όλο σε utf-8, και έτσι πρέπει να ρυθμιστούν και οι πίνακες της mysql - Collation:utf8_bin.
Επίσης δες την έκδοση της mysql που χρησιμοποιείς
(καλό είναι να έχεις την 5, εγώ σώθηκα...)
Η βάση (MySQL 4.x) στεγάζεται σε hosted περιβάλλον και δε μπορώ να την αλλάξω. Έχω αλλάξει το collation της βάσης σε UTF8_ci_bin αλλά οι ελληνικοί χαρακτήρες εξακολουθούν να φαίνονται σαν χαρακτήρες webdings... ερωτηματικά (???) είχα όταν χρησιμοποιούσα το default latin1 collation.
Μήπως χρειάζονται κάποιες ρυθμίσεις και από τον πάροχο του hosting (που διαχειρίζεται τον MySQL server) ώστε να φανούν τα Ελληνικά posts σωστά;
Γενικές οδηγίες σε τέτοια προβλήματα:
- Ο διαχειριστής ή όποιος έχει πρόσβαση στη βάση
δεδομένων-πιαθνότατα και εσείς ( μέσω κάποιου end- π.χ. σας.-Την έκδοση και το της
και τι υποστηρίζει. Δείτε παραμέτρους που μπορεί να πάρει
η ή το πρόγραμμα όταν καλείτε για είσοδο
δεδομένων απο αρχείο ( ιδίως την παράμετρο
-default-character-set=charset_name
) - Επειτα πρέπει να μετατρέψετε αυτό το sql αρχείο σε κάποιο που να εμφανίζεται σωστά για τη συγκεκριμένη βαση δεδομένων (έκδοσης τάδε) στο συγκεκριμένο collation που έχει ο καθένας απο default(στο server του).Υπάρχουν εργαλεία και editors που κάνουν μετατροπές encoding.Εγώ χρησιμοποιώ ένα εργαλείο στο linux που ονομαζέται iconv . Δεν γνωρίζω κάποιο για τα windows .... google it.... θα βρείτε κάτι σαν αυτά τα προγράμματα - [ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΙ!!!! ΜΗΝ ΜΕ ΡΩΤΉΣΕΤΕ-ΠΡΟΤΕΊΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝ ΒΡΕΊΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΌ]:
- Character Set Converter 1.01 ( http://www.trigeminal.com/lang/1032/utility.asp?ItemID=3#3 )
- TSI CodePage conversion Utility (http://www.fingertipsoft.com/csconv/brochure.html)
- Κρατήστε αντίγραφο ( αρχείο είτε με άλλο τρόπο και έπειτα κάντε αποκατάσταση (restore) με το αρχείο που σας έδωσε το πρόγραμμα μετατροπής.
- Μην κάνετε τίποτα αν δεν έχετε κάνει backup.
Περισσότερες πληροφορίες για τα encodings και τα Character sets: http://en.wikipedia.org/wiki/Character_set
Μετά δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στον database administrator του server όπου είναι hosted η εφαρμογή πως θέλουμε να κάνει restore το τάδε dump file το οποίο έχει encoding ISO8859-7.
Έτσι τα βλέπω όλα σωστά. Ο λόγος του οπισθοδρομικού ISO8859-7 είναι πως (απ'ότι φαίνεται) τα menu/item translations της έκδοσης moodle που χρησιμοποιώ (κάπως παλιά) είναι σε ISO8859-7 και έτσι για να φαίνονται σωστά όλα με το ίδιο encoding γύρισα και τα data σε ISO8859-7 αντί του UTF8.
Τα παραπάνω ισχύουν για MySQL 4.x - για νεότερες βάσεις και εγκαταστάσεις του moodle σαφώς πρέπει να προτιμάται το UTF8.
Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια!
Είναι η πρώτη μου φορά που συμμετέχω σε αυτό το forum Moodle, 1.6, τοπικό ή
; Θα έπρεπε να προσανατολιστώ στην ιδιωτική "στέγαση" του Moodle;
Ευχαριστώ.
Αυτό που σου απάντησε ο webmaster είναι ανακριβές, αν και γενικώς ισχύει ότι αν δεν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις, είναι tricky είτε να αναβαθμίζεις τη major version της MySQL είτε να τρέχεις παράλληλα πολλές versions.
Σίγουρα γίνεται πάντως.