Díky za dotaz. Konečně jsem se podíval na to, jak je toto nedávno přidané oprávnění implementováno. A je tam opravdu nepřesnost v terminologii - už v anglickém originále. Oprávnění moodle/category:viewcourselist
se momentálně v UI podává jako "View list of courses you are not enrolled in" (v českém balíčku jako "Zobrazit seznam kurzů, ve kterých nejste přihlášeni").
To je ale zavádějící popis, protože toto oprávnění nemá nic do činění se zápisem do kurzu. Používá se jednoduše pro kontrolu přístupu ke kategorii kurzů. Pokud ji uživatel má, může vidět danou kategorii a kurzy v ní. Bez ohledu na to, co má zapsáno a co ne - přesně jak popisujete.
Záměr kódodárce zde byl takový, že správci mohou odebrat oprávnění moodle/category:viewcourselist
na systémové úrovni a tím v podstatě úplně zakázat přístup do /course
. Veškerý přístup ke kurzům se pak zprostředkovává pomocí nástěnky "Moje kurzy" a uživatel vidí jen takové kurzy, do kterých byl zapsán. Případně lze povolit přístup pouze do některých kategorií a zbytek nechat utajen.
To je koneckonců běžně používané nastavení v řadě instalací, typicky v firemní sféře nebo všude tam, kde jsou studenti zapisováni do kurzů někým nebo něčím, namísto aby si jimi procházeli a vybírali si kurzy sami.
Nahlásil jsem problém našim jazykářům, takže předpokládám brzkou opravu v použité terminologii.