Moodle for mobile

New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

 
Picture of Graham Treadwell
New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi, I and my students were very happy with the APP before the new 3.5.0 was launched.

Now, images do not display properly and courses will not load.

When I revert to the "Moodle Classic" APP, all images and courses load normally (as before) butPDF files will not display with a message tbat the file type is not recognised.

I use the Clean theme and my Samsung phone runs Android 7.0.

Is anyone else having similar issues?

Any help would be much appreciated.

Graham

 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Hi Graham,

the issue with files in Moodle Classic has been fixed (the Android app is already released, iOS can take a few days).

Which course format are you using in the courses that don't load? If it's single activity course format, can you please tell us which type of activity are you using?

Can you please send us a backup of a course/section where images don't load so we can take a look? Please don't include user data. You can send it to mobile@moodle.com.

Cheers,

Dani


 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

This is my third message.

I got this reply from you:

You recently sent an email "FW: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses" but unfortunately it could not be processed.

The details of the error are shown below.

The email "FW: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses" could not be processed. The error is as follows: "Unable to post your reply, since it includes more than the maximum number of attachments allowed for the forum ({$a->forum->maxattachments}).".

 

 

From: Graham Treadwell [mailto:treadwellinbkk@gmail.com]
Sent: 04 July 2018 15:57
To: posts+AAAAAAAAAAIAAAAAABR12gAAAAAAFvBAcvxVmVFdwZK3x87x@posts.moodle.org
Subject: FW: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

 

This is my second attempt to reply to you. The first one said too many attachments. Did you receive this?

 

From: Graham Treadwell [mailto:treadwellinbkk@gmail.com]
Sent: 04 July 2018 15:54
To: posts+AAAAAAAAAAIAAAAAABR12gAAAAAAFvBAcvxVmVFdwZK3x87x@posts.moodle.org
Subject: RE: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

 

Hi Dani

 

I really appreciate your help here.

 

The Classic version now works perfectly. I have downloaded and replaced the Android APP on my Samsung Note % phone. I did notice, however, that even after I had deleted the old version then downloaded the new version, I still got a message on screen telling me that there is a new version! I would not have expected to see that AFTER installing the new version…

 

As regards the new, “non-classic” version of Moodle, the course format is the same as for the classic one!  They both access my school Moodle site at materdei.gnomio.com

 

I use “topics” format

 

None of the course sections load.

 

I just get a large oblong, coloured shape instead of the graphic I have made for each course. It continues to buffer and never loads.

Screenshot below

 

DELETED

 

Using Moodle Classic, the same page loads correctly and looks like this, below:

 

DELETED

 

Would you still like me to send you one of the courses to mobile@moodle.com?

 

Regards

Graham

 

 

From: Dani Palou (via Moodle.org) [mailto:noreply@moodle.org]
Sent: 04 July 2018 14:11
To: Graham Treadwell <treadwellinbkk@gmail.com>
Subject: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

 

Picture of Dani Palou

Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

by Dani Palou - Wednesday, 4 July 2018, 1:40 PM

 

Hi Graham,

the issue with files in Moodle Classic has been fixed (the Android app is already released, iOS can take a few days).

Which course format are you using in the courses that don't load? If it's single activity course format, can you please tell us which type of activity are you using?

Can you please send us a backup of a course/section where images don't load so we can take a look? Please don't include user data. You can send it to mobile@moodle.com.

Cheers,

Dani

 


You can reply to this via email.

 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Hi Graham,

thank you for the info.

Yes, please send us a backup to mobile@moodle.com so we can take a look. I'm not sure if the email has an attachments size limit, maybe you need to use WeTransfer or a similar tool.

Regarding the errors while replying, did you attach anything when answering via email? The forum has restrictions regarding the number of attachments in a post, and the error message suggests the error is related to that.

Kind regards,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

 

I initially had 4 screenshot attachments of very small KB size.

 

I sent several successive emails, each with one less attachment until eventually there were none.

 

It was only when no attachments were included that the message succeeded in getting through.

 

That means your system will not allow ANY attachment?

 

I will send a copy of one of my small courses less enrolled students to moodle@mobile.com now.

 

Please confirm when you have received it.

 

Regards

Graham

 

From: Dani Palou (via Moodle.org) [mailto:noreply@moodle.org]
Sent: 04 July 2018 17:41
To: Graham Treadwell <treadwellinbkk@gmail.com>
Subject: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

 

Picture of Dani Palou

Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

by Dani Palou - Wednesday, 4 July 2018, 5:10 PM

 

Hi Graham,

thank you for the info.

Yes, please send us a backup to mobile@moodle.com so we can take a look. I'm not sure if the email has an attachments size limit, maybe you need to use WeTransfer or a similar tool.

Regarding the errors while replying, did you attach anything when answering via email? The forum has restrictions regarding the number of attachments in a post, and the error message suggests the error is related to that.

Kind regards,

Dani


You can reply to this via email.

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

 

How can I send the file to you – it is 45MB!

 

Regards

Graham

 

From: Dani Palou (via Moodle.org) [mailto:noreply@moodle.org]
Sent: 04 July 2018 17:41
To: Graham Treadwell <treadwellinbkk@gmail.com>
Subject: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

 

Picture of Dani Palou

Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

by Dani Palou - Wednesday, 4 July 2018, 5:10 PM

 

Hi Graham,

thank you for the info.

Yes, please send us a backup to mobile@moodle.com so we can take a look. I'm not sure if the email has an attachments size limit, maybe you need to use WeTransfer or a similar tool.

Regarding the errors while replying, did you attach anything when answering via email? The forum has restrictions regarding the number of attachments in a post, and the error message suggests the error is related to that.

Kind regards,

Dani


You can reply to this via email.

 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Hi Graham,

the forum should support 2 attachments with a max size of 500KB. Maybe it's a bug when replying via email.

Regarding sending the file, you can use WeTransfer since the file is lower than 2GB. Please make sure not to include user data in the backup since it isn't legal to share that data with us smile

Kind regards,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

 

Two mails sent on wetransfer

 

Please confirm receipt.

 

Graham

 

From: Dani Palou (via Moodle.org) [mailto:noreply@moodle.org]
Sent: 04 July 2018 18:59
To: Graham Treadwell <treadwellinbkk@gmail.com>
Subject: Moodle in English: Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

 

Picture of Dani Palou

Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses

by Dani Palou - Wednesday, 4 July 2018, 6:28 PM

 

Hi Graham,

the forum should support 2 attachments with a max size of 500KB. Maybe it's a bug when replying via email.

Regarding sending the file, you can use WeTransfer since the file is lower than 2GB. Please make sure not to include user data in the backup since it isn't legal to share that data with us smile

Kind regards,

Dani


You can reply to this via email.

 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Thanks Graham,

we received the file. I'll take a look at it tomorrow, hopefully I'll be able to reproduce and fix the issue smile

Cheers,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani,

I received a reply from you with instructions to use Chrome on another website and send results to you.

I can confirm that my Moodle website runs version 3.4.3.

The Moodle desktop webpage that you sent me is VERY slow to.load.

I tried yesterday and it is still slow this morning.

Regards 

Graham 

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani


I got your mobileapp website to open.


I entered exactly the same detail for my website that I enter in the Moodle APO (excluding http) 

materdei.gnomio.com/

but got the response

Oops! We're having trouble connecting to.....

Double check you've entered the address correctly and try again


Regards 

Graham

 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Thanks Graham,

for security, Chrome doesn't let you connect to http sites if your current page uses https, that's why you see that error. To fix that, you need to install Chromium (I think Chrome doesn't allow disabling this). You can download it from here:

https://download-chromium.appspot.com/

Now you need to open Chromium with these flags:

--allow-file-access-from-files --disable-web-security --user-data-dir --allow-running-insecure-content

In Linux/Mac you need to do it from the Terminal/Console:

open -a /Applications/Chromium.app --args --allow-file-access-from-files --disable-web-security --user-data-dir --allow-running-insecure-content

In Windows you can add those flags like this:

  1. Right click the Chromium shortcut, and select Properties.
  2. At the very end of the Target: text box, add a space and then the desired command line flags. It should end in something like: ...\chromium.exe" --args --allow-file-access-from-files --disable-web-security --user-data-dir --allow-running-insecure-content
  3. Double click the shortcut to launch Chromium with the new command line flags.

I'm sorry for giving so much work to you, we used to debug this ourselves but we can no longer do that for privacy reasons sad

Cheers,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 
Dear Dani



I downploaded Chromium and input this text for the target:

C:\Users\Graham\Documents\chrome-win32\chrome-win32\chrome.exe

-args-allow-file-access-from-files-disable-web-security-user-data-dir-allow-running-insecure-content



When I open the browser it will not give me permission to open my website

saying insecure.



Regards



Graham

Bangkok



*Truth is by nature self-evident.  As soon as you remove the cobwebs of

ignorance that surround it, it shines clear. * Mahatma Ghandi

*In a time of universal deceit, to tell the truth is a revolutionary act.*

George Orwell





On Fri, 6 Jul 2018 at 14:15, Dani Palou (via Moodle.org) <noreply@moodle.org>
 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Dear Dani

This morning the company hosting my school's Moodle website changed up to Moodle 4.4.4.


Immediately, I see this has enabled the picture to display normally on the Front Page of the website.


However, when I click Courses, it does not display the course graphic and only download is available. It then hangs and I get a warning message about trying to download large amounts of data.


The Moodle Classic version works as before without issues.


Regards 

Graham 

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Correction tion to my previous mailing. The Moodle version is now 3.4.4.

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

The company hosting my Moodle website upgraded to version 3.4.4 this morning.

Immediately, the image of the site Front Page now loads correctly but the images for each of the courses still do not.

The image for each course does not display, only a coloured oblong.  I then only get an option to download the courses. When clicked for download, I get a warning about large data downloads!

When using the Moodle Classic APP, everything works as before, perfectly.

So, it seems to me that there is an issue of compatibility between the new Moodle 3.5.0 APP and the website versions of Moodle?

Regards

Graham


 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

The company hosting my Moodle website upgraded to version 3.4.4 this morning.

Immediately, the image of the site Front Page now loads correctly but the images for each of the courses still do not.

The image for each course does not display, only a coloured oblong.  I then only get an option to download the courses. When clicked for download, I get a warning about large data downloads!

When using the Moodle Classic APP, everything works as before, perfectly.

So, it seems to me that there is an issue of compatibility between the new Moodle 3.5.0 APP and the website versions of Moodle?

Regards

Graham


 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Hi Graham,

thank you for the update.

The course images should be seen ok in Moodle 3.4, but not the "patterns" that are displayed in web if there's no course image. So if you have a custom image in your course you should see it in the app too, if you don't have an image you should see a "pattern" in web (browser) and a plain color in the app. Can you please verify that you have custom images set in the courses and that those images are displayed in web but not in the app?

On the other hand, we changed the way to access course participants and other options, now they're no longer accessible from the list of courses. You can open the course by clicking on the course name or in the course image. Once inside the course, you'll see at the top a set of tabs with Participants and so (these tabs are scrollable). Now in the list of courses you can only download the course.

Kind regards,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

I have a small jpg image inserted in text of the course name for each course.

This displays normally inall web browsers and in Moodle Classic. I can see all courses displayed and select the one I want.

In the new Moodle APP 3.5.0., when I click My Courses, I see the name of the course but without the jpeg image I inserted in the text. I see a solid block coloured shape and a download button which is of no help since it just starts a never-ending download and the APP locks,

So, how do I now access each course and then selct different lessons within each course?

Regards

Graham

 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Hi Graham,

how did you add that image to the course name? AFAIK course names cannot have HTML.

Can you send me a screenshot of how courses look like in web (browser), in Moodle Classic and in App 3.5.0?

Cheers,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

Here is the view from Firefox on my laptop from the website:



Here is the view of the same courses from Moodle Classic:



Here is the same view from the new Moodle APP 3.5.0:


I have also attached tow of them. The system will not allow me to attach the third one.

Regards

Graham












































 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi again

Here is the new 3.5.0 APP screen:


 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

For a third time, here now is the screen view using the new 3.5.0. APP attached


 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Thanks Graham,

ok, I see you added the images in the course description. The clean theme (the one you're using in web) displays them, but Boost theme doesn't.

In the app we took the same approach as in Boost theme, so we aren't displaying them (this was a design decision). I'll raise this issue to the rest of the Mobile team and the UX team to verify if we want to leave it like this.

As a workaround, you can display those images where the color squares are displayed right now. To do so, you need to add the images to the "Course summary files", like this:

Course summary files screenshot

Regarding accessing the course, you should be able to open the course by clicking the course name (in your screenshot, "Mater Dei Institute 2018 ...") or by clicking the course image / the color square.

Kind regards,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

I have deleted the image from the top box, the Course Summary box, and reinserted it in the Course Summary Files box below.

The result now is that the image displays too small on the website because I can no longer control the dimensions of the displayed image when it is loaded via the Course Summary Files box.

I can now see the image on the new 3.5.0. APP but the course files still do not load properly. As before, only the last topic on the course page loads. The course continues to load with the wheel turning on screen but never completes the operation.

Using the Moodle Classic APP, the image is no longer visible but all topics load normally, the same as the website.

Regards

Graham


 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Thanks Graham,

the course you sent us loaded fine for me, so maybe there's some configuration in your site that causes the issue. Like I said, we used to debug this errors ourselves but we can no longer do that, so I'm gonna need you to debug it for me.

I saw that you weren't able to connect using Google Chrome and the webapp. Can you please try it again with Chromium instead of Chrome? You can download it from here:

https://download-chromium.appspot.com/

Thank you,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi again


I've loaded the special version of the Chromium browser and attemptred to laod the website at materdei.gnomio.com/


It will not allow me to do it!


 
Average of ratings: -
Picture of Dani Palou
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developers

Hi Graham,

did you open Chromium with these flags?

--allow-file-access-from-files --disable-web-security --user-data-dir --allow-running-insecure-content

In a previous post you said that you ran this command:

C:\Users\Graham\Documents\chrome-win32\chrome-win32\chrome.exe -args-allow-file-access-from-files-disable-web-security-user-data-dir-allow-running-insecure-content

You should do the same but with the Chromium executable instead of Chrome. Alternatively, you can do this:

  1. Close Chromium.
  2. Right click the Chromium shortcut, and select Properties.
  3. At the very end of the Target: text box, add a space and then the desired command line flags. It should end in something like: ...\chromium.exe" --args --allow-file-access-from-files --disable-web-security --user-data-dir --allow-running-insecure-content
  4. Double click the shortcut to launch Chromium with the new command line flags.
Hopefully it will work now.

Cheers,

Dani

 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Dani

I downloaded and extracted the software but in the shortcut to it, it is chrome.exe not chromium.exe


C:\Users\Graham\Downloads\chrome-win32(1)\chrome-win32\chrome.exe


When I try replacing the string in the target box with your suggested string it says target invalid. I think because the downloaded browser is chrome.exe not chromium.exe


Regards

Graham

 
Average of ratings: -
Picture of Juan Leyva
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
Core developersMoodle HQParticularly helpful MoodlersPlugin developersTesters

How Graham,

yes, it seems they renamed it recently, just replace chromium.exe with chrome.exe and try if you can connect.
 
Average of ratings: -
Picture of Graham Treadwell
Re: New 3.5.0 APP does not display properly or load courses
 

Hi Juan


When I try to connect to the website it says Oops! Something went wrong...

Regards 

Graham 


 
Average of ratings: -