amb alumnes d'ESO

amb alumnes d'ESO

per Irene Pelegrí Colomer -
Nombre de respostes: 4

Hola,

Fa unes setmanes que he començat a utilitzar un entorn moodle amb els meus alumnes de 4t d'ESO. Bé, no amb tots, només amb aquells que hi van demostrar interès. Ara, a poc a poc, es van registrant al sistema i comencen a participar.

M'està costant molt, però, que facin aquesta activitat "extra". Com ho vaig aconseguint? Doncs posant els exercicis d'ampliació, penjant el dossier de reforç, publicant les notes dels exàmens abans de donar-les a classe (en això sempre tenen pressa), donant accés a les presentacions que utilitzo a classe (amb el projector d'opacs i, aviat, amb el vídeoprojector, que ara en tenim un!)... I una altra cosa que estic intentant: treballo a una SES, el que vol dir que no tenim batxillerat. Els alumnes de 4t que volen continuar estan una mica, diguem-ne... espantats, així que he convidat un parell d'alumnes de 1r de batxillerat que s'han ofert a explicar-los com va, què els resulta més difícil, donar-los recomanacions... Tinc també l'esperança que aquests alumnes utilitzin l'espai per resoldre dubtes que em consta que tenen en la matèria que "imparteixo" (física i química), i segur que això provocarà els estudiants de 4t més avantatjats.

De moment no estiro més la corda perquè vull que l'espai el facin crèixer ells a mesura que suggereixin coses que podem fer: els he obert un fòrum per això, perquè hi vagin escrivint les seves idees, a veure què i, de moment, ja tinc 3 flamants missatges!! Uf!

Moltes salutacions i fins aviat,

Irene

En resposta a Irene Pelegrí Colomer

Re: amb alumnes d'ESO

per Àngels Martínez Badia -

Hola Irene, estic repassant les intervencions perquè m'acabo d'inscriure i m'agradaria que em posessis al corrent de com va l'experiència que explicaves a finals de gener que havies iniciat.

Has obtingut resultats i són els esperats? Quina valoració en fas passats aquests mesos, voldries compartir-la? M'interessa el teu plantejament, ja veuràs si mires el meu perfil que vull encetar alguna cosa similar i la teva experièncias segur que em pot ser molt útil per tenir-la en compte.

Salutacions,

ÀNGELS 

En resposta a Àngels Martínez Badia

Re: amb alumnes d'ESO

per Irene Pelegrí Colomer -
Hola Àngels,

Uf! Em sortirà un missatge llarg perquè l'experiència la vaig començar ja fa més d'un any.
Al llarg del curs passat vaig intentar iniciar el projecte amb els alumnes de 4t d'ESO i el que vaig fer, bàsicament, va ser posar al seu abast recursos complementaris: materials de reforç, resums, exercicis per practicar problemes de física i química, correccions i notes dels exàmens (ep! un bon esquer per fer-los entrar a l'aula!),...
Només van participar els més interessats i una de les raons és que no vaig poder dedicar prou hores presencials: quan anavem a l'aula virtual des dels ordinadors de l'institut tots participaven encantats, però treballar des de casa o des de la biblioteca... això ja és una altra cosa! El fòrum amb els alumnes de batxillerat no va acabar de funcionar perquè els qui el feien anaven molt atabalats i costava que entressin a compartir amb els alumnes de 4t les seves inquietuds.

Vaig pensar que seria interessant tenir materials dissenyats específicament per als cursos de moodle, així que al juliol hi vaig estar treballant: vaig construir un curs de tectònica de plaques, un sobre els éssers vius i un de formulació química, a banda d'altres cursos que es van quedar a mig fer (però que penso acabar aquest estiu). Tots tres cursos tenen una estructura semblant: petits resums dels continguts i activitats relacionades, la majoria autocorrectives (hotpotatoes), tot i que també n'hi ha activitats en les quals han d'elaborar documents.

Aquest curs he començat amb els de 2n, 3r i 4t d'ESO (un grup d'uns 20 alumnes de cada nivell). Les estratègies han estat diverses:
  • Els alumnes de 4t d'ESO han treballat la formulació química de manera autònoma, amb algunes sessions inicials d'orientació sobre l'aula, els materials i els continguts i un parell de sessions per resoldre dubtes. Gairebé tothom ha anat fent les activitats proposades, alguns amb molt d'interès. Hi havia un fòrum per resoldre dubtes que van utilitzar molt poc, tot i que la participació era avaluativa (el que feien era preparar-se preguntes i respostes entre ells!). D'altra banda, el tema estava proposat com a voluntari, tot i que la "nota" comptava per pujar la nota final del primer trimestre, i qui va participar (més de la meitat del grup) ho va fer molt bé.
  • Els alumnes de 3r d'ESO han treballat tots els continguts de tectònica de plaques a partir dels materials de l'aula. Ha estat l'experiència més enriquidora i més satisfactòria, ja que s'hi han engrescat fins i tot aquells alumnes que normalment no treballen a l'aula "ordinària". Des de casa treballaven només els més interessats (aprox. 1/3 dels alumnes) però ho feien amb continuïtat. A les sessions al centre la meva funció era resoldre els dubtes que poguessin tenir, tot i que cada vegada més s'ajudaven entre ells i jo només intervenia per suggerir alguna idea que creia profitosa. El que no vaig aconseguir va ser dinamitzar els fòrums: com, si es veuen cada dia? (crec que l'única manera seria treballar amb alumnes d'un altre centre i haver de fer alguna tasca conjunta).
  • Amb els alumnes de 2n d'ESO hem treballat bàsicament a l'aula. M'he trobat amb la dificultat de no tenir intenet a l'aula ordinària, de manera que només teníem 1 h setmanal amb ordinadors i hem hagut de treballar de vegades en local (amb un portàtil i un vídeoprojector). En aquests casos, el que fèiem era consultar els continguts a la pantalla i després sortien a fer l'activitat al portàtil un per un, però tenint en compte que la "nota" final era per a tothom. Aquesta activitat conjunta els entusiasmava: se sentien com un grup i miraven d'ajudar-se (fins i tot respectant estrictament les normes!). A banda, hi ha hagut dues alumnes que m'han demanat per ampliar el seu treball des de casa i una altra alumna va poder seguir les classes a distància quan va marxar de vacances unes setmanes a mig curs.
A banda d'això, a la pàgina inicial del moodle hi vaig posant recursos per treballar punts concrets del currículum quan els anem necessitant, i així tots els tenim disponibles, tant des del centre com des de casa. Tot això ho trobaràs a http://phobos.xtec.cat/imartin6/moodle

A més, al moodle del centre hem creat un altre curs per elaborar la revista en el qual no intervinc directament però, pel que em diuen les professores que el porten, sembla que està funcionant força bé. En aquest curs sí que mantenen fòrums actius per discutir sobre els materials que fan i el seu disseny.

En qualsevol cas, l'aula virtual s'està convertint en una eina molt útil: això sí, cal planificar què faràs amb ella i com i tenir els recursos necessaris (pocs i ben triats) i, sobretot, activitats!! On han participat més era on tenien coses a fer, especialment activitats autocorrectives.

No sé si aquestes eren les indicacions que volies... Ja ens explicaràs com et va, que encara necessito molts ajustaments!

Fins aviat,

Irene
En resposta a Irene Pelegrí Colomer

Re: amb alumnes d'ESO

per Àngels Martínez Badia -

Gràcies Irene, no esperava una resposta ten detallada i ràpida!!

Com són la una de la matinada,quan ho hagi llegit amb calma ja et contestaré com et mereixes. Fins aviat,

ÀNGELS

En resposta a Àngels Martínez Badia

Re: amb alumnes d'ESO

per Rosa Maria Trias Capella -
Abans que res felicitar-te Irene per la feina feta.

Jo m'he posat també a fer proves amb alumnes d'ESO i de moment a un crèdit variable de 4t està funcionant molt bé. Som 12 persones i treballen fonamentalment a l'aula d'informàtica les 3 hores i els deures que els queden per casa. Si algun alumne falta perquè està malalt pot fer la feina igualment i seguir les explicacions. D'aquest crèdit n'estic força contenta.

Avui he començat la prova de foc: geometria amb 1r d'ESO. Per començar tinc tres grups i no podré anar pas totes les hores l'aula, serà una barreja entre aula, canó i manipulació a classe. El problema fonamental que em trobo ja el primer dia és que no voldria tenir els 66 alumnes inscrits i barrejats. De moment s'han inscrit i ara quan intentava fer els grups (els he fet) veig que quan miro les qualificacions (de moment sense res perquè no els ha donat temps de fer tasques) em surten tots els alumnes barrejats i no veig en lloc per dir que m'ho separi en grups. Com ho gestiones això?

Be, aniré informant i posaré els cursos al mercat tant bon punt acabi el curs i tingui més clar què m'ha funcionat i què no.

Fins la propera,

Rosa Maria Trias