Moodle som instrument i läkares specialiseringstjänstgöring

Moodle som instrument i läkares specialiseringstjänstgöring

av Jens Bäckström -
Antal svar: 1

Moodle Pediatrik

Hej,

Jag heter Jens Bäckström och jobbar som barnläkare på sjukhuset i Sundsvall. Om ett par månader får jag min specialistexamen i barn- och ungdomsmedicin. Det tar fem år att bli specialist och jag kunde snabbt konstatera att det finns gott om utrymme för förbättring vad gäller läkares specialiseringstjänstgöring (ST). I korthet uppfattar jag tre huvudproblem:

  • Utbildning prioriteras lågt av arbetsgivaren (lite eller ingen tid avsätts i schemat för detta).

  • Det finns inget system för systematisk, fortlöpande utvärdering av ST- läkarnas kunskaper.

  • På många kliniker finns enbart någon enstaka ST-läkare, vilket gör det svårt att åstadkomma ett effektivt system för planerad undervisning.

Med Moodles hjälp tror jag man ka förbättra situationen avseende de två nedersta punkterna.

Projektet

Detta projekt är fortfarande i högsta grad ett tankespöke, låt oss kalla det Moodle Pediatrik. Jag tänker mig tre delar:

  1. Ett bibliotek med webbaserade föreläsningar (webcasts, slide-shows, etc)

  2. En frågebank med instuderingsfrågor indelade i ämnesområden (infektionsmedicin, hjärtmedicin, etc.).

  3. Ett system för att kunna förbereda sig online inför en traditionell kurs (ex. inhämta nödvändiga förkunskaper och göra ett diagnostiskt test). Härifrån skulle man också sedan kunna hämta kompendier, powerpoint- presentationer, referenser, mm. efter kursen.

Vidare vill jag kunna hantera användargrupper med olika rättigheter: Studierektorer, handledare, ST-läkare plus administratörer och fråge- och föreläsningskonstruktörer.

Biblioteket

För biblioteket behövs egentligen inte Moodle. Det räcker med lämplig mjukvara att konstruera screencasts (ex. Camtasia) och en webbplats att ladda upp alstren till. Jag tror dock Moodle kan vara ett utmärkt hjälpmedel för detta ändamål.

Frågebanken

Den i särklass knepigaste biten av projektet kommer att bli frågebanken. Idealiskt skulle man kunna konstruera ett system där alla frågor kopplas till ett eller flera nyckel rd (ex akutmedicin och infektionssjukdomar) och allteftersom ST-läkaren besvarar frågorna kan denne själv följa sina framsteg via sin Moodle-sida. Även handledaren och studierektorn skall kunna bevaka elevens prestationer.

Jag tänker mig ett diagram där det varje ämnesområde representeras av en stapel. Ur stapeln kan utläsas andelen korrekt besvarade frågor, felaktigt besvarade frågor och andelen obesvarade frågor ur detta ämnesområde. Dessutom bör frågorna kunna kopplas till specificerade utbildningsmål (sådana finns redan i form av en checklista att bocka av); dvs när utbildningsmålet för ”basala teoretiska kunskaper i akutmedicin” är uppfyllda bockas det av på elevens Moodle-sida.

Moodle Pediatrik måste vara så enkelt att använda att även IT-analfabeter (det finns många sådana inom landstinget...) med ett minimum av instruktioner kan använda det. För konstruktion av frågor vore det idealiskt med en WYSIWYG- editor som icke-IT-kunniga frågekonstruktörer kunde använda. På sikt kanske systemet kunde bli kompetent att hantera nationella ”progress-tests”.

Online-kurser

Jag har fått uppfattningen att det är online-kurser Moodle är bäst på? Inledningsvis tror jag dock det kommer att utgöra minsta delen av projektet, främst pga (förutspår jag) svalt intresse från kursarrangörer. Men den biten borde kunna också kunna växa sig stor.

Organisation och finansiering

Jag är ju varken IT-specialist eller lärare, så jag vore mycket tacksam inte bara för tekniska synpunkter, utan även pedagogiska dito. För tillfället befinner jag mig i Dar es Salaam i Tanzania. Under tre månader följer jag verksamheten på barnkliniken på Muhimbili National Hospital. Det verkliga arbetet med projektet måste därför anstå till i januari. Då kan jag också börja jaga startkapital till teknisk support och dyl. Pengar kommer att vara en bristvara, men det borde inte vara omöjligt att vigga ett par tusen från landstingets forsknings- och utvecklingsavdelning. Om allt går som planerat tänker jag mig att respektive barnklinik på sikt årligen betalar en mindre summa per ST-läkare för att använda resursen. Det finns ca 300 ST-läkare i barnmedicin i Sverige. Detta är inte ett kommersiellt projekt, utan intäkterna skall gå till support, webbhotell, etc. Kanske kan de som bidrar med frågor, föreläsningar, mm. ta ut ett visst arvode också, om Moodle Pediatrik skulle bli en succé.

Vad tror ni Moodlekännare? Är detta genomförbart? Var kan man hitta teknisk support i Sverige?

Vanlig hälsning,
Jens Bäckström


Antal betyg: -
Som svar till Jens Bäckström

Svar: Moodle som instrument i läkares specialiseringstjänstgöring

av Tobias Wallenqvist -
Mycket intressant måste jag säga!

Jag tycker helt klart att ni skall satsa på detta, genomförbart är det absolut. Support finns genom olika organisationer, Moodlerooms eller varför inte någon av de företagare som specialiserat sig på Moodle. Flera universitet och högskolor har moodlekunnigt folk.

/Tobias Wallenqvist