Aankondiging Seminar Digitale Didactiek 19 november in Mechelen

Aankondiging Seminar Digitale Didactiek 19 november in Mechelen

door Hans de Zwart -
Aantal antwoorden: 0

Seminar Digitale Didactiek 19 november

Metadata

Type:

Ned-Moove: Seminar

Titel:

Digitale Didactiek en Moodle

Datum:

Woensdag 19 november 2008

Tijd:

14:00 - 18:00 u.

Locatie:

KHM, Katholieke Hogeschool Mechelen (Vlaanderen), departement Verpleegkunden en lerarenopleiding, Campus De Vest

Doelgroep:

Belangstellenden in digitale didactiek en Moodle in secundair en tertiair onderwijs en in bedrijfstrainingen.

Formule:

Het seminar bestaat uit vier presentaties van 40 minuten (incl. discussie). Tussendoor is er een korte pauze.

Deelnemers:

Inschrijven als deelnemer kan via deze link. 

Kosten:

Voor Ned-Moove leden GRATIS (maar wél tevoren aanmelden); niet-leden betalen EUR 20.

Route per OV:

Raadpleeg de website van de hogeschool www.khm.be. De campus ligt op loopafstand (5-tal minuten) van het station Mechelen.

Route per auto:

Raadpleeg de website van de hogeschool www.khm.be.

Ruime (betalende) openbare parking naast de campus.

Voertaal:

Nederlands

Meer info:

Vlaanderen: Eric Verhulst: eric.verhulst@pandora.be en Pieterjan Heyse: pieterjan.heyse@scheppers-wetteren.be; Nederland: Pieter van der Hijden, pvdh@sofos.nl; Suriname: Robbert Bipat, r.bipat@uvs.edu.

Agenda

13:30 u. - Zaal open

14:00 u. - Moodle in de basisschool (Marie-Christine De Smet, Vrije Basisschool Sint-Denijs, Kalken)

Het Moodle platform is een ideaal planningsinstrument voor wie de computer optimaal wil gebruiken in de basisschool, zonder al te veel tijdsverlies. Je kunt alle taken verzamelen op één plaats: links naar websites die je in de klas wil gebruiken, programmaatjes, documenten, enz... Vanaf het derde leerjaar, misschien zelfs al vroeger, kunnen de kinderen zelfstandig inloggen op het platform en hun computertaken voor die week uitvoeren. Zij zal een heel praktische rondleiding geven in haar Moodle cursus.

14:40 u. - Titel nog niet bekend

Iedereen heeft last van het feit dat computerlokalen schaars zijn en dat er daardoor heel veel niet mogelijk is. Een ELO kan inderdaad niet optimaal worden ingezet zolang niet elke leerling een computer voor zijn/haar neus heeft. Toch zijn er ondanks de beperkingen nog heel veel zaken wel mogelijk. In deze presentatie wordt aan de hand van heel concrete voorbeelden uit het voortgezet onderwijs getoond hoe Moodle heel productief in te zetten is.

Hans de Zwart is e-learning consultant en Moodle evangelist bij Stoas Learning in Wageningen. Hij houdt zich (bijna) fulltime bezig met Moodle. Zijn klanten zijn in het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven. Hij adviseert bij (soms hele grote) implementaties, ontwikkelt opleidingsmateriaal en geeft trainingen. Naast zijn werk bij Stoas is hij voorzitter van Ned-Moove, de Nederlandstalige Moodle vereniging. Je kunt met hem altijd een gesprek aanknopen over jongleren, digitale burgerrechten, open source software en Nintendo.

15:20 u. - Korte pauze

15:40 u. - Blended learning met Moodle bij bedrijfstrainingen (Rik Plattel, European Reliability Centre (ERC) B.V.)

Het European Reliability Centre is gespecialiseerd in het optimaliseren en steeds beter leren realiseren van bedrijfsdoelstellingen van produktiebedrijven.

Het houdt zich onder andere bezig met Blended Learning (een combinatie van klassikaal en web based learning). Rik zal laten zien hoe ERC Moodle inzet om monteurs van technische diensten en operators van een procestechnologisch bedrijf op te leiden. Bij de monteurs gaat het om technische kennis, bij de operators om een proceshandboek. Elk hoofdstuk wordt afgetest met Moodle. ERC hanteert Moodle alleen voor de theoretische toetsing. De praktijktoetsing vindt mondeling plaats en is gebaseerd op WPA's (werkplekanalyses). Op basis van beide toetsresultaten stelt ERC persoonlijke ontwikkelingsplannen op.

ERC maakte in het verleden gebruik van Leerstofnet, nu van Moodle. Het gaat om Moodle 1.9 Beta4, geïnstalleerd op Apple Mac Mini server met standaard Apple Timemachine als backupmogelijkheid. Het geheel draait vanaf eind februari 2008 zeer betrouwbaar en zonder enig probleem.

Rik Plattel is directeur van het European Reliability Centre (ERC) BV.

16:20 u. - Monitoraat wetenschappen (Stijn Verwulgen, Universiteit Antwerpen)

Beginnende studenten wetenschappen hebben vaak hiaten in hun voorkennis wiskunde en chemie. Via de site www.monitoraat.ua.ac.be bieden we voorkennistesten aan. Op deze site wordt ook leermateriaal ter remediering ontwikkeld. De site zal tevens gebruikt worden om elektronisch leermateriaal bij de reguliere academische cursussen aan te bieden.

Stijn Verwulgen is werkzaam bij het Departement Wiskunde-Informatica van de Universiteit Antwerpen.

17:00 u. - Einde

Sluiting; de organisatoren degenen die nog willen nakaarten met genoegen naar een nabijgelegen etablissement.

Gemiddelde van de beoordelingen:  -