Programma Ned-Moove Seminar over digitale didactiek

Programma Ned-Moove Seminar over digitale didactiek

door Hans de Zwart -
Aantal antwoorden: 2

Type:

Ned-Moove: Seminar

Titel:

Digitale Didactiek en Moodle

Datum:

Woensdag 17 september 2008

Tijd:

14:00 - 18:00 u.

Locatie:

Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12, 2518 AX Den Haag

Doelgroep:

Belangstellenden in digitale didactiek en Moodle in secundair en tertiair onderwijs en in bedrijfstrainingen.

Formule:

We starten met een ledenvergadering van 15 minuten (verkiezing bestuurlid). Daarna twee presentaties, een ruime pauze en opnieuw twee presentaties, tot slot nakaarten.

Deelnemers:

Inschrijven als deelnemer kan via deze link.

Kosten:

Voor Ned-Moove leden GRATIS (maar wél tevoren aanmelden); niet-leden betalen EUR 20.

Route per OV:

Vanaf treinstation Den Haag Centraal met bus 22 of 24 tot halte Mauritskade. Vanaf treinstation Den Haag HS met tram 1 tot halte Mauritskade. Lopend vanaf Den Haag Centraal 30 minuten.

Route per auto:

  • Volg de Utrechtsebaan tot aan de stoplichten op het einde.
  • Ga linksaf de Zuid-Hollandlaan op.
  • Kies bij de volgende stoplichten de baan naar MCH Westeinde (ziekenhuis).
  • Ga rechtsaf de Koningskade op en onmiddellijk links de Dr. Kuyperstraat/Mauritskade.
  • Ga na de derde serie stoplichten rechtsaf de Zeestraat op en onmiddellijk linksaf de Kortenaerkade op. Het eerste gebouw rechts is het ISS.

Voertaal:

Nederlands

Meer info:

Nederland: Pieter van der Hijden, pvdh@sofos.nl; Vlaanderen: Eric Verhulst: eric.verhulst@pandora.be; Suriname: Robbert Bipat, r.bipat@uvs.edu.

Agenda

13:30 u. - Zaal open

14:00 u. - Ledenvergadering (Hans de Zwart, voorzitter)

Slechts één agendapunt: verkiezing bestuurslid.

Toelichting: Bestuurslid Walter Stroebel is tussentijds afgetreden. Daardoor is er een vacature in het bestuur voor de periode tot januari 2011. Leden kunnen zich tot de start van de vergadering kandidaat stellen. Tot nu toe heeft één lid dat gedaan: Pieterjan Heyse, ICT-coördinator aan het Scheppersinstituut te Wetteren, Vlaanderen.

14:15 u. - De ELO als leerplaninstrument? Mogelijkheden, huidig gebruik en de toekomst... (Wim de Boer, SLO)

De elektronische leeromgeving wordt een steeds belangrijker instrument in het voortgezet onderwijs. Veel scholen hebben een systeem gekozen. Uit het leermiddelenmonitor onderzoek en Vier-in-balans blijkt dat ongeveer de helft van de VO-leraren een ELO gebruikt. De verwachting is dat het aantal leermiddelen dat via de ELO wordt aangeboden (nu zo'n kwart) gaat stijgen, vooral nu uitgevers met digitale versies van methoden komen die via de ELO uitgeleverd worden. Deze ontwikkelingen zijn nog erg nieuw en er is nog maar beperkt ervaring mee opgedaan. Interessant is natuurlijk ook dat er steeds meer digitale leermiddelen zijn die leraren (of anderen) zelf maken en via het web delen. De ELO lijkt bij dit alles het interessante instrument voor leraren om de leerplannen op klassenniveau (microniveau) vorm te geven. De ELO kan de rol waarin de leraar gaat arrangeren op meerdere vlakken ondersteunen. In onderzoek van SLO staat centraal welke ontwikkelingen op het gebied van elektronische leeromgevingen er op dit moment spelen in het VO, welke digitale leermiddelen worden ingezet en welke trends en ontwikkelingen op het gebied van ELO's, leermiddelen en het plannen van leren van belang zijn voor de komende jaren.

Dr Wim de Boer (w.deboer@slo.nl) werkt als adviseur en onderzoeker op het gebied leermiddelen en leeromgevingen bij SLO, het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (zie www.slo.nl), waar hij leiding geeft aan het Kenniscentrum leermiddelen. SLO werkt aan inhoud aan leren en innovatie in de driehoek tussen overheid, wetenschap en onderwijspraktijk. Haar expertise bevindt zich op het terrein van doelen, inhouden en organisatie van leren, zowel in Nederland als daarbuiten. De Boer was gedurende twee jaar de coördinator van het Centrum voor Afstandsonderwijs van de Katholieke Universiteit van Mozambique (www.uem.org.mz). De Boer begon zijn carrière bij de Faculteit van Onderwijs van de Universiteit Twente in Nederland, waar hij gewerkt heeft aan de ontwikkeling en implementatie van Teletop, een elektronische leeromgeving. In zijn promotie en huidige onderzoek richt hij zich op de succesvolle en zinvolle toepassing en het gebruik van (innovatieve) leermiddelen en omgevingen. Hij is een expert op het gebied van educatieve toepassingen van ICT in het onderwijs, alsmede afstandsonderwijs voor het opleiden van docenten. Voor meer informatie zie www.wimdeboer.nl/work.htm.

15:00 u. - Moodle als taal-leeromgeving, ervaringen van leerlingen, docenten en ICT-ers in de praktijk (Joost de Vries, Etine Education Services)

Het taalonderwijs ontwikkelt zich enorm door de komst van nieuwe voice over internet technologieën. Op het Minkemacollege in Woerden wordt gebruik gemaakt van Moodle in combinatie met Gong om leerlingen asynchroon en synchroon te laten communiceren in een moderne vreemde taal. De ervaringen van de leerlingen en docent zijn zeer positief. Tijdens deze presentatie wordt Moodle als taal-leeromgeving gedemonstreerd.

Joost de Vries is een typische pionier die het gebruik van nieuwe technologieën niet schuwt. Zijn kracht is dat hij goede ideeën weet om te zetten in concrete projecten en resultaten. Op dit ogenblik werkt hij aan de ontwikkeling van een Taal-leeromgeving. Buiten het onderwijs is hij ook actief op het gebied van internet applicatie ontwikkeling. Met dank aan Alesandra Corda (Expertisecentrum Moderne Vreemde Talen) en John Daniëls (voormalig docent Frans).

15:45 u. - Pauze en netwerken

16:30 u. - Online summercourse "Webspijkeren" (Frank Weissman, NHTV)

Zoals vele hogescholen en universiteiten kampt de NHTV al jaren met het instroomniveau van de nieuwe HBO studenten. Veel studenten beheersen Nederlandse taal en rekenen niet op een voldoende niveau om met goed gevolg hun HBO of universitaire studie te voltooien. Het blijkt jaar na jaar dat studenten de basis rekenvaardigheden niet (of niet meer) beheersen. De NHTV heeft daarom besloten om voor alle studenten die instromen een online summercourse "Webspijkeren" te ontwikkelen in samenwerking met de Universiteit van Maastricht. Voor dit studiejaar is gekozen een pilot te doen voor de rekenvaardigheden, voor de toekomst is de NHTV van plan dit uit te breiden naar taal en er zijn ook plannen om delen van de ontwikkeling door te voeren naar de curricula van de verschillende opleidingen. Het doel van de online summercourse was onze nieuwe studenten de mogelijkheid te geven om waar dan ook ter wereld een opfriscursus rekenen te volgen en daarmee hun succes kansen voor met name de financiële en onderzoeksvakken te verbeteren. De cursus moet dan ook informatief, uitdagend en "leuk" zijn en activerend voor de student. Hij moet zich geroepen voelen actief te zijn. Deze presentatie zal dan ook gaan over de aanpak die de NHTV heeft gekozen, de wijze waarop de cursus is geïmplementeerd en hoe de studenten de cursus hebben ervaren.

Frank Weissman is Hogeschool docent en onderwijskundige aan de NHTV (Internationale hogeschool Breda) voor de opleiding International Media and Entertainment management. Hij houdt zich als docent bezig met projectmanagement, onderzoeksmethodiek en statistiek en als onderwijskundige met toetsen, beoordelen en e-learning. Buiten zijn werkzaamheden op de nhtv heeft hij een eigen bedrijf Weissman onderwijs advies dat zich bezig houdt met toetsen en beoordelen en e-learning.

17:15 u. - Moodle in het VO: wat kan wél? (Hans de Zwart, Stoas)

Iedereen heeft last van het feit dat computerlokalen schaars zijn en dat er daardoor heel veel niet mogelijk is. Een ELO kan inderdaad niet optimaal worden ingezet zolang niet elke leerling een computer voor zijn/haar neus heeft. Toch zijn er ondanks de beperkingen nog heel veel zaken wel mogelijk. In deze presentatie wordt aan de hand van heel concrete voorbeelden uit het voortgezet onderwijs getoond hoe Moodle heel productief in te zetten is.

Hans de Zwart is e-learning consultant en Moodle evangelist bij Stoas Learning in Wageningen. Hij houdt zich (bijna) fulltime bezig met Moodle. Zijn klanten zijn in het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven. Hij adviseert bij (soms hele grote) implementaties, ontwikkelt opleidingsmateriaal en geeft trainingen. Naast zijn werk bij Stoas is hij voorzitter van Ned-Moove, de Nederlandstalige Moodle vereniging. Je kunt met hem altijd een gesprek aanknopen over jongleren, digitale burgerrechten, open source software en Nintendo.

17:45 u. - Borrel

Gemiddelde van de beoordelingen:  -
Als antwoord op Hans de Zwart

Welk forum? [was: Programma Ned-Moove Seminar over digitale didactiek]

door Nico de Boer -
Misschien een beetje off-topic, maar we zouden ook het nieuws in het Nieuws forum kunnen zetten, en de discussies in Vragen over Moodle of in het Open forum.
Niet dat ik de discussie oninteressant vind, integendeel, maar voor mijn gevoel is het Nieuwsforum met zijn verplichte lidmaatschap (dus mails) vooral geschikt voor dringende zaken van algemeen belang, en de andere forums meer voor allerlei andere discussies. Zo probeer ik onze leerlingen (en docenten) tenminste op te voeden...
groeten, Nico
Gemiddelde van de beoordelingen:  -
Als antwoord op Nico de Boer

Re: Welk forum? [was: Programma Ned-Moove Seminar over digitale didactiek]

door Hans de Zwart -
Hoi Nico,

Excuses! Mijn eerste post was wel degelijk een nieuwsitem, maar ik weet niet of iedereen die hier een antwoord op heeft gegeven begrijpt dat het nieuwsforum verplicht lidmaatschap had.
Ooit hebben we hier weleens over gediscussieerd in deze forums (http://moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=5407). Ik heb het nieuwsforum weer op "Ja, initieel" gezet voor de "Is iedereen verplicht e-mail van dit forum te ontvangen?" optie.
Daarnaast zal ik de discussie naar een andere forum verplaatsen.

Thanks!

Hans
Gemiddelde van de beoordelingen:  -